Friday, 18 November 2016

Jejak FN : Percutian ke Padang - Bukit Tinggi 2016 Day 1

Assalamualaikum n hi sume

Skrng ni FN berada di Bukit Tinggi Indonesia..and update blog dr sini la.. 

Padang ---> rumah makan lamun ombak ---> rumah gadang ---> rumah makan pak datuk ---> putri minang --->pandai sikek ---> bika ---> linduang bulan --->kharisma hotel --->basulam indah bordir --->restauran sederhana

Sape yg pernah pergi Bukit Tinggi ni..mesti korang akan nyanyi nyanyi lagu 'ayam den lapeh' .. Jom nyanyi..oi oi... Ayam den lapeh..hihi..n sinilah SYURGA Kain 😅

Kali ni Fn pergi bukan sendiri..tp dengan agen... Bukan x berani... Tp FN kali ni bawak mak...so in term of transport FN rase better guna agen je..all in Rm850.. 

Fn pergi Padang-bukit tinggi ni waktu keje..hari Selasa sampai Jumaat... Ni rasenye kali ke 5 kot FN g sini...semua sbb nak bawak mak jenjalan..

First day Selasa 15.11 .2016

FN bertolak dari KL kul 7.50am... Sampai sana (Padang) pun 7.50am.. Aik..naik ape cepat nau..haha...korang tahu kan... Indonesia lewat sejam dari Malaysia..

So perjalanan dari Malaysia ke Padang amik masa lebih kutNg 1 jam je.. Korang x sempat makan pun dlm flight tu 😄




Sampai sampai je sana.. Dah ada travel agensi Indonesia dari Safirra Travel..nama die Masjoko... Die mmg org jati Minang sini.. Eh lupe.. Bukit tinggi padang ni sebenarnya dah dekat dengan orang Malaysia.. Tu yg kek Nogori Sembilan tu Minangkabau..asalnye dari sini la..
Bila dah naik bas ..kiteorg diberikan bekal/sarapan n terus direct ke bukit tinggi..



Untuk first stop.. Kiteorg diturunkan di RUmah Makan Lamun Ombak...makanan padang ni terbaik .. N korang leh minta dihidang atau amik sendiri..FN malas nak pikir..so minta diorg hidangkan..makan mana yang nak..nanti diorg kira mana yang kite sentuh.. Makan ni sendiri kena bayar okay.. 





Cost makan :Rp 160,000 (2 orang)

Lepas tu kiteorg dibawak ke pit stop yang Pertama..

Rumah Gadang



Ni mak FN 😍



Rumah ni bercorakkan Tradisional Minangkabau.. 

Kat sini diceritakan tentang sejarah adat pepateh n mcm mcm.. Kalau korang rasa nak try pakaian tradisional diorg pun ada.. Byr dlm RM10+ je kot..ntah FN x pakai..xdop member..nak pakai sorg malu..




Ni tempat souvenir n gambar yg dh ditangkap (pakai baju tradisional)

Tempat kedua pulak..diorg bawak sekali lagi tempat makan.. Huh? Tempat makan lagi..yup..sebb td tu ada yg x makan lagi..so diorg lapo..so g la makan lagi

Rumah Makan dan Restauran Pak Datuk



Disebabkan dah kekenyangan..maka makanla Murtabak Mesir je kat sini.. Minum air durian belanda ( sirsak) total Rp 40,000.




Ok done pasal makan..jom melontar.(membeli belah)

Dari Padang ke Bukit Tinggi amik masa dalam 2 jam..tp dalam pertengahan jalan tu..masjoko berhenti berhentikan kiteorg kt tempat trmpat melontar.. Antaranya kiteorg singgah kt tempat melontar pertama Putri Minang

Putri Minang.


Banyak kain, telekung, kain pelekat, batik n mcm mcm korang boleh dpt kt sini.. Mana yang Malaysia korang dpt dalam harga RM100++, kat sini dlm RM60 cmtu..jgn ckp kena consider duit minyak kapal terbang bagai..sbb tu mahal.. Kalau ckp..yolah..FN kalah.. 😔 



FN sempatla rembat telekung tak beli byk..nanti FN cite why dalam next next entry..

Tengokla gambo2 ni..



Tempat melontar yg kedua Pandai sikek ( Pusat Kerajinan Tenunan, Songket , Bordiran)

Pandai sikek



Sebenarnya Masa FN pergi dulu bangunan lama, skrng die dah pindah kat bahagian belakang sikit.. Ada gak orang yg tengah menenun..tp bukan diorg buat kat situ..die tunjuk je ..
Kat sini sume tentang kain..

Tempat ni sama mcm Putri Minang tu tadi.. Cume bezanya ada jual souvenir kat situ...FN x beli kat situ..why? Nanti FN cite next next entry..

Kain kat situ cantik cantik gak...tapi FN still hold sbb nak pergi Pasar Atas kat Bukit Tinggi.

Cer tgk gambo..manala tau korang minat design die..hehe





Next station, Ada makcik makcik dalam bus mengidam bika. Apa bika tu? Ala..die mcm lempeng.,tapi digaul dengan kelapa atau pisang..

Bika talago



Sedap uolls..panas panas makan masa hujan.. Marvelous!

1 bika harga die Rp3000. Nyum nyum..


Tu sume dato' datin yg pergi dgn agen ni.. I is rase rendah diri sgt ..dato' 2 ni humble gler



Lepas dpt bika, Masjoko bawak kiteorg ke trmpat melontar ke 3.. Okay.. Byk sgt melontar kan? Haha just sediakan duit je la..

Sulaman Linduang Bulan



Sekali tengok sama mcm Putri Minang.. Cume kat sini..telekung ngan batik lemang die banyak choice.. Kain die pun design latest..dalam Rp 300,000 ..tp xde jual souvenir..



Pic taken from the bus 😅

Kat sini pun ada surau gak.. Mana yang nak jamak boleh la sekali..

Ok hari pun makin lama makin gelap.. Dah habis membeli masa untuk check in.. Kiteorg duduk kt Kharisma Hotel.. Betul betul dekat town bukit tinggi

Kharisma hotel




Nak makan sume senang..kire macam dekat pekan kecil gakla.. Kat depan die ada ayam penyet..kanan ada kedai makan ape nama ntah..Tapi kalau nak naik pekan betul betul die nak jalan kaki boleh..tapi takut kaki membengkak je..sbb jalan kaki amik masa 30 minit gak

 Night view..nampak mcm suram kan? Xdelah suram sgt


Dah check in sume.. Mlm tu Masjoko bawak kiteorg kuar... Kali ni die bawak tempat melontar yg ke empat..what??? Banyak nye tempat die suh beli..haha..mmg pun..😅 

Basulam Indah


Tp tempat malam yg die bawak ni FN pun baru first time pergi.. Design Die kenala selera FN.. Pastel kaler.. Harga die okay gak..mak FN pun apa lagi..sambar table cloth die 😅 asal die gembira..layankan je..hehe

Kaler kaler pastel.. In trend angat..haha






Ok..perut pun dah mintak diisi.. Mohla kite makan..

Restauran sederhana



Wajibla kite memesan dengan sederhana je ye..haha..xla..joking.. Korang leh pilih nak makan hidang or amik lauk sendiri.. Atau nak makan murtabak ke..sate ke.. Sume ada...KECUALI jus Alpukat (avocado)... Xde..bukan musim.. Okay ni yg FN x berkenan..dah la tanam niat n tanam anggur bagai nak minum air ni..sekali xde? Oh damn!! Mintala es jeruk... Bolehla..


Dah habis makan.. Kat luar tu kekadang ada orang jual jual telekung..kain.. Maksudnya mcm kat pasar malam..die lambakkn kt bawah..xde kedai.. Tapi die punye kain kkdg boleh dpt lagi murah tau..



fN nak tgk gak..tapi hujan renyai renyai sepoi sepoi halus halus..takut pulak  nak tgk..takut mak demam kena hujan pulak.. So kite tunggu je dlm bus..

Sebenarnya dari restauran sederhana ke hotel kharisma dekat je.. Jalan kaki 10 minit je..tapi saje je nak naik bus..sbb pikirkan mak je..

Sampai hotel nak dekat kul 9pm..kire kire kul 10pm malaysia..so mohoa kite masuk bilik..tido...

Ok esok kite sambung cite lain..ada kena mengena dgn ayam den lapeh..oi oi.. 

Ok bye..

Love FN






24 comments:

  1. Replies
    1. Yup kali ke 5.. haha.. smpai org kedai tu dh ingat la.. 😅

      Delete
  2. Replies
    1. Sirsak sedap.. FN suka alpukat.. bukan musim susah nak dpt.. sekali dpt.. petang n malam bedal.. nasib breakfast x minum gak.. 😋

      Delete
  3. Bukit tinggi kat selangor pun ade.. ehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.. yg kt colmar tu ke..hehe.. tp xdop kain 😎😎

      Delete
  4. 5x? Kalau 5x ke korea ok lagi kalau ke padang sekali cukup laaa 😬

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha..mak FN ni suka g sana.. Nak jenjalan.. Tmpt wajib kate ye setahun skali

      Delete
  5. woooow on the spot update dr sana.. hehe. xpernah lg ke padang, nampak mcm best la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oklah.. byk kain2..boleh buat business..hehe

      Delete
  6. Salam,
    Info destinasi melancong di Padang, Bukittinggi, Sumatera Barat, sila tengok di blog ini:
    http://www.pelanconganpadang.blogspot.com
    disitu ada juga info Pakej Percutian dan Sewa Kereta.

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum…
    Kami menawarkan pelbagai pakej menarik ke Padang Bukittinggi dan lain2 destinasi untuk anda.Semua urusan kami lakukan.Dari urusan tiket kapalterbang,hotel,transport,makan dan pemandu pelancong semua kami sediakan untuk anda.Untuk group yang besar di alu alukan.Harga menarik menanti anda.
    Tak perlu bersusah payah menguruskan group anda.Berikan senarai nama peserta dan tarikh perjalanan dan semua kami uruskan.Urusan di lakukan di Malaysia.Mudah dan selamat.Temujanji untuk urusan group yang besar juga boleh diatur.Semua urusan di lakukan di Malaysia sahaja.Minima berdua sahaja pun boleh!! JAMINAN KEPUASAN WANG DI KEMBALIKAN UNTUK ANDA!!!
    Hubungi saya di talian 0126665436 atau lihat di blog saya untuk maklumat lanjut.Banyak maklumat berguna untuk panduan anda.
    http://freelancetour.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. Salam sejahtera..

    Perkenakan saya Yola Tour Operator di PT PESONA JEJAK WISATA T&T BUKITTINGGI.
    saya ingin menawarkan Pakej pakej Percutian Padang – Bukittinggi dan tempat tempat menarik lainnya di Sumatara Barat atau Indonesia dengan harga yang murah dan menarik.untuk informasi Silahkan hubungi kami di

    Whatsapp + 62 823 8847 1349 ( Yola ) + 62 818 0680 3803 ( Subari )
    E-mail : Bari.jejakbali@yahoo.com
    Telp : 0752 33543
    Facebook : Bari Panduwisata
    website : http://baripesona.blogspot.co.id/

    Insyaallah kami akan memberikan pelayanan yang terbaik dan memuaskan.

    terima kasih


    wasallam

    ReplyDelete
  9. Salam sejahtera..

    Perkenakan saya Yola Tour Operator di PT PESONA JEJAK WISATA T&T BUKITTINGGI.
    saya ingin menawarkan Pakej pakej Percutian Padang – Bukittinggi dan tempat tempat menarik lainnya di Sumatara Barat atau Indonesia dengan harga yang murah dan menarik.untuk informasi Silahkan hubungi kami di

    Whatsapp + 62 823 8847 1349 ( Yola ) + 62 818 0680 3803 ( Subari )
    E-mail : Bari.jejakbali@yahoo.com
    Telp : 0752 33543
    Facebook : Bari Panduwisata
    website : http://baripesona.blogspot.co.id/

    Insyaallah kami akan memberikan pelayanan yang terbaik dan memuaskan.

    terima kasih


    wasallam

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum..
    Salam juga buat admin..semoga sihat selalu..
    Salam dari MINANGKABAU.
    Salam kenal dari saya ARMAN.

    Saya nak tumpang iklan kat blog admin..semoga admin membagi ijin.
    Saya nak menyapa tuan dan puan.pak cik dan mak cik.abang dan Akak.dan korang semua yang nak merancang untuk mengadakan lawatan ke bukittinggi padang..saya ada menawarkan harga harga cantik untuk percutian anda..jika berminat dengan service dari pihak kami..
    Silahkan contact saya di talian.

    Call/sms/whatsapp.:+6281363990477
    Email.armanbukittinggi123@gmail.com


    Terimakasih.

    Wassalam.

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum,,,,
    salam sejahtera buat semua yang membaca blog ini
    kami syarikat mempunyai legalitas di indonesia, Nak tumpang promotion sikit
    bagi tuan puan yang nak melancong kat bukittinggi/ Padang,Medan dan bandung Kami 7LINES HOLIDAY tour & travel siap melayani anda kami sediakan : transport, hotel, and pakej tour
    contact person : firman
    Whats app : +62 82390 797959
    email : firman_7linesholiday@yahoo.com / 7lines.holiday@gmail.com
    blogger : 7linesholiday.blogspot.com
    7linesholiday.com
    insyaallah tuan & puan boleh puas dengan service kami

    Terima kasih

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum kak FN...
    Salam kenal dan salam sejahtera...
    kak... pohon ijin share info...

    maybe kakak dan kawan kawan ada nak datang satu family...
    kami ader homestay yang nyaman dan selesa di dalam bandar bukittinggi, harga berpatutan dan pastinya akan menjimatkan kost perjalanan kakak selama di bukittinggi..

    sila WHATSAPP bari di +6281806803803

    ReplyDelete
  13. PENGKHIDMATAN SEWA KENDERAAN UNTUK LAWATAN YANG BERBALOI DENGAN FAMILY KAT PADANG DAN BUKITTINGGI.

    Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.

    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke PADANG dan BUKITTINGGI, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami menyediakan PAKET TOUR UNTUK PADANG DAN BUKITTINGGI, dan juga untuk PENGKHIDMATAN KENDERAAN SAHAJA dengan harga yang sangat berpatutan dengan driver yang mesra, educated, baik hati, sopan, suka menolong dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pengkhidmatan pada pelancong dari Malaysia.

    Kami berusaha menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna dengan famili dan rakan-rakan di masa percutiannya bersama kami.

    Our motto : We serve you with heart

    Wassalam
    Contact person :

    1. Amsyahril
    ( Director )

    Mobile : +62 852 6300 7445 ( WhatsApp )

    2. Riko Adryansyah
    ( Tour & Transportation Manager )

    Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )

    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

    ReplyDelete
  14. Mantap .. Tempat2 wisata nya..
    Salam kenal aia..
    Https://terangbulanweb.blogspot.com

    ReplyDelete
  15. try tanya sini +62813 63408 670, mahu pakej lawatan di ranah minang, atau sewa transport, semua boleh kami uruskan... fb : roni hendra

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum,,,,
    salam sejahtera buat semua yang membaca blog ini
    kami syarikat mempunyai legalitas di indonesia, Nak tumpang promotion sikit
    bagi tuan puan yang nak melancong kat bukittinggi/ Padang,Medan dan bandung Kami 7LINES HOLIDAY tour & travel siap melayani anda kami sediakan : transport, hotel, and pakej tour
    contact person : firman
    Whats app : +62 82390 797959
    email : firman_7linesholiday@yahoo.com / 7lines.holiday@gmail.com
    www.sevenlineslinesholiday.tk
    insyaallah tuan & puan boleh puas dengan service kami

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum…
    Nice entry!!!
    .Mohon izin tuan tanah untuk promote service kami..
    Kami menawarkan pelbagai pakej menarik ke Medan, Bandung,Bali,Lombok,Pekanbaru,Aceh,Padang Bukittinggi dan lain2 destinasi popular untuk anda.Semua urusan kami lakukan.Dari urusan tiket kapalterbang,hotel,transport,makan dan pemandu pelancong semua kami sediakan untuk anda.Untuk group yang besar di alu alukan.Harga menarik menanti anda.Harga ground arrangement yang paling minima dan service yang tip top!!
    Tak perlu bersusah payah menguruskan group anda.Berikan senarai nama peserta dan tarikh perjalanan dan semua kami uruskan.Urusan di lakukan di Malaysia.Mudah dan selamat.Temujanji untuk urusan group yang besar juga boleh diatur.Semua urusan di lakukan di Malaysia sahaja.Minima berdua sahaja pun boleh!! JAMINAN KEPUASAN UNTUK ANDA!!!
    Hubungi saya di talian 0126665436 atau lihat di blog saya untuk maklumat lanjut.Banyak maklumat berguna untuk panduan anda.
    http://freelancetour.blogspot.com

    ReplyDelete
  18. Salam Pelancongan , kami ada urus orang mau pergi melancong ke Padang Bukit Tinggi dan seluruh Indonesia am nya... Harga murah dan berbaloi 😍😍😍

    Wasap / Call 017 - 536 7426
    Fb : melancong murah baloi
    Ig : melancong_murah_baloi

    ReplyDelete
  19. Mohon maaf Tuan & Puan, kami numpang promotion
    Kami menawarkan Pakej Percutian ke Medan dan Danau Toba
    Lake Tour 04 Hari / 03 Malam MYR 380 ( 10 orang )
    Pakej kami design sangat murah dan berkualitas
    FULL SERVICES
    Hotel 3 Bintang
    Makanan Halal
    Driver humble
    Pemandu Pelancongan professional

    Sila contact Tiara Tours Indonesia
    Jln. Panglima Denai No. 76 Medan, 20227
    Licensed : 503/508.SK/IUP/BPW/MM/2011
    Tel/Fax : +6261 - 733 59 765
    Email : tiaratoursindonesia@gmail.com.
    HP / WA +6281383535091
    HP / WA +6285358982828
    HP / WA +6285762820068

    TERSEDIA LAYANAN SEWA KERETA DAN BUS PERSIARAN
    Toyota Avanza (05 orang ) MYR 155 / Hari
    Suzuki Eritga (05 orang ) MYR 155 / Hari
    Inova Reborn (05 orang ) MYR 175 / hari
    Isuzu Elf (11 orang ) MYR 235 / Hari
    Toyota Hiace (11 orang ) MYR 320 / Hari
    Medium Bus ( 27 orang ) MYR 500 / Hari

    Note :
    HARGA SEWA KERETA SUDAH TERMASUK : DRIVER AND PATROL

    ReplyDelete