Thursday, 21 September 2017

Jejak FN : Percutian ke Hatyai April 2017


Assalamualaikum n hi sume..

Trip kali ni kite ke Hatyai, Thailand 3 h 2 m mengikut rombongan cik kiah.. 😅😅

Seperti biasa ,kalau FN ikut rombongan..maksudnya FN dengan mak FN ler 😘

Untuk pengetahuan, this is my first time FN ke Thailand 🇹🇭. X pernah cecah kaki kecuali dekat dengan wan kelian tu..

Kami bertolak menaiki bus dari KL ke perlis pada pukul 10mlm.. Sesampai di perlis.. Kami diberhentikan di satu tenpat untuk tour guide ambil arrival card sebelum kami ke boader.



Kami sampai di border thailand jam 7.30am.. Dlm jam 8, tambahan waktu cuti.. Ramai nye manusia menunggu masa passport mereka untuk dichop.. Setelah 2 jam menunggu..



baru selesai semua dan kami mula berangkat ke hatyai menggunakan bus yg sama..

Untuk destinasi pertama.. Kami singgah di sebuah kedai makan halal di sana..



FN x dpt makan sgt..sbb sayur byk sgt..n kebykkan makanan mereka ada letak halia.. Jadi bau dia agak mengganggu jugak.. Tp disebbkan lepas ni kami x singgah makan di mana mana ..terpaksa sumbat jugak 

Untuk destinasi ke dua, kami singgah di kedai favourite travel agent iaitu Kaysorn souvenir.


Disini banyak barang2 souvenir dari bag ke baju ke sourvenir kecik2 semua ada.. Tp kalau x cukup kt sini..depan hotel pun ada jugak..

Selepas tu, kami dibawa ke Nora Plaza..



 Di sini kedai souvenir lebih besar dan luas. Di sini boleh jugak cari barangan kulit ..ubat..cream panas..n bag souvenir yg mungkin takde kt tempat lain.

Sebelum kami turun dari bas, kami diberikan siap siap discount card 20% jika ada pembelian.


 Kalau x.. Bagi balik kad tu masa nak keluar kedai tu nanti.

Bagi mereka yang nak cari makanan kering..or kudap kudapan.. Bolehla datang kt sini.



Kat sini macam kilang keropok macam tu la.. Masa memilih memang best..tp masa membayar...azab.. Lama sgt..ramai org.. Kaunter sikit je..

Destinasi seterusnya kami ke satu tenpat..x tau nama..


 Tempat ni lebih kurang mcm padang besar.. Maksudnya.. Tenpat barangan murah..bagi mereka nak cari barangan copy ori..kuali..




 Periuk dtgla sini.. Tapi bawakla siap siap kipas tgn.. Sebb panas sgt.. Takut pening nanti..

Lepas dah penat melontar.. Akhirnya kami ke hotel untuk check in. Hotel kami betul betul terletak di tengah bandar.
 Sakol hotel.



Kebetulan waktu tu ada pesta makanan kat hatyai ni..apalagi..kami pun join jugak.





Hotel sakol ni best. Depan belakang kiri kanan semua ada tempat cuci mata.. X cukup souvenir..xpe.. Dpn hotel ada.. Kaki sakit? Xpe..tepi hotel ada.. Lapor? Xpe..depan hotel jalan sikit.. Ada.. Semua adala..

Malam lapor.. Kami pun makan kt luar..nama rocky muslim.. Nak roti canai? Nasi goreng? Semua boleh



Lepas makan..singgah balik kedai kedai souvenir dpn hotel.. Jalan jalan..tengok tengok..berkenan beli.. 😁😁



Kayla.. Buat masa ni.. Tu je yg FN ingat.. Hehe.. Esok time to explore more .. Tunggu..

Next entry

Percutian ke Hatyai day 2 April 2017

Love FN



Friday, 15 September 2017

Jejak FN : Tip cuti cuti perth



Assalamualaikum n hi sume.

Selamat hari raya semua.. Fn update pada Syawal ke 3
Di sini FN update tip kalau korang semua nak ke Perth.

1. Visa
Untuk ke perth, mesti kena ada Visa.. FN buat seminggu sebelum berangkat.. Nasib semua lepas.. Sekejap je FN minta org yg buat visa tu buat..around setengah jam ..
FN dapat contact dari GROUP TCCP.. Bawah ni contact no die.. Mmg terbaik
Amir Faisal
Fb : Mr Visa


2. Group Tip Cuti Cuti Perth
Dalam group ni mcm mcm tips ada.. Korang masuk je.. Tp sebelum korang tanya pape.. Better taip kt button search.. Semua ada.. InsyaAllah..


3. Listing makanan dan ubat
Masuk Aussie ni..mmgla straight.. Makanan n ubat kena declare.. Kalau x kena denda.. Mcm mana nak buat listing.. Mcm ni..



4. Fordable bottle
Macam g korea.. Kat perth ni kena bawak fordable bottle ni.. Fn x leh bawak wet tissue.. X selesa..


5. Simkad
Sampai kat sana.. Yg famous simkad adalah OPTUS n Vodafone.. Korang kena pandai pilih.. Mmg Malaysian mostly suka OPtus..sbb ramai cadangkan. Tapi bila kat sana.. Make sure..korang tgk promotion yg diorg offer..
Fn amik Vodafone.. Beli 2 simkad untuk penggunaan 4 org.. Pastu hotspot..



6. Car rental
Fn tgk.. Mostly car rental diorg ada limited mileage..  Fn sampailah ke airport perth..baru cari car rental.. Hrmm x susah ke..
Alhamdulillah.. X.. Fn masuk car rental australia.. Dpt unlimited mileage..tunggu 30 minits..dpt kete.. Amik gambo ketr sebelun gerak.. Jalan ..
Kenapa kena amik gambar? Sebab..bila return car.. Diorg check ada calar ..kita kena bayar.. At least kita dah ada bukti waktu kita amik nemula dulu.. Diorg x leh charge



7. Homestay/hotel
Better cari yg dekt dengan city... Kalau x sewa kete ..boleh naik cat bus free.

Untuk jimat.. Cari yang sewa bilik dari sewa rumah.. Sebab kemudahan kita still boleh guna..cume berkongsi je la.. Mcm FN amik satu bilik 4 org sekali private bathroom..senang

Lagi best kalau homestay tu ada sekali garaj..2+1.. Senang


8. Parking
Kena tengok betul2..ada yg free..ada yg 1/2 hour free..so alert

9. Itinerary
Please alert dengan time.. Operating hour.. Dengan jarak perjalanan..
Kalau nak pergi jauh..FN sarankan.. Bila kite dah touch tempat yg kita nak pergi singgah dulu.. Jgn tunggu nak balik baru nak singgah.. Tutup n menyesal..mcm FN

10. Shopping
Fremantle.. Antara aussin ngan megabes.. Bagi FN .. AUSSin murah..tp nak g megabes pun okay je.. Tp make sure..fremantle.. Yg tempat lain agak mahal.. Lagi lagi kt city.

11.adapter
Sila bawak universal adapter.. Senang nanti nak cas.. Lagi senang kalau bawak USB port..ramai ramai leh guna




Hrmm lagi ape eh.. Setakat tu je FN ingat..kalau ada lagi FN akan tambah lagi.. Ok.. 

Bagi yang terus bace tip..ape kate bace sekali trip FN ke perth tu kat sini

Love fn,





Saturday, 6 May 2017

Jejak FN :Percutian ke Perth, Western Australia Day 5



Assalamualaikum n hi sume..

Entri Sebelum ni klik sini

hari ni hari terakhir FN n the geng kat bumi perth... tapi sebelum ke airport.. kiteorg sempat singgah ke perth city/ hay street kejap..

irdina homestay --> hay street n murray street--> pandora --> perth airport --> malaysia

kami breakfast pun di irdina... sebelum check out..kiteorg inform en badh untuk check out n handover kunci kunci die..

Ya Allah.. pergi muat kete swift tu eh... balik x muat...acaner? beg tetap same.. xde yg berubah pun.. 
nak xnak.. tetap muatkan jugak... nasib kejap je nak ke perth city tu..

BYE BYE IRDINA HOMESTAY..





sampai je perth city...mcm biase...mmg xde parking.. nak xnak.. kiteorg terpaksa parking dalam bangunan... ( sebenarnya try n error je) ok gak..


sementara nak menunggu Pandora buka.. sempatla jalan jalan kat murray street n hay street..
rupanya hari ahad..  kat murray street tu active... mcm mcm ada... mcm pasar pagi pun ade.. tp xdela jual sayur daging sume k... more to handcraft n adalah makan makan sikit... sementara jalan2 di situ.. dengarla busking diorg.. pergh...suara macho okay.. orang pun okay..nasib budak.. kalau tak.. dh 'can we takr picture together?" haha..





dalam kul 11am.. pandora pun buka.. kiteorg ada masa 30 minutes untuk beli segala yang kiteorg nak.. siap call Malaysia lagi.. serius.. starter die mmg murah...






okay dah puas.. terlajak 45 minutes plak.. xpe.. still sempat..  kenapa? dari perth city ke airport tu 30 minutes je..dekat..


tapi ada yang mencabar... apa dia? waktu nak return kereta...
bila korang dah sampai ke airport...die ada signboard untuk car rental return ngan airport terminal.. so bagi yang menyewa kete... korang kena masuk ke car rental return tu..

kiteorg masuk tu mmg masuk... punyala pusing pusing..sekali terkeluar ke n termasuk tempat parking  biasa.. mmg x leh u turn dah tau...

kiteorg parking dekat2 dgn tempat car rental tu n one of kwn FN pergi tanya if kite boleh parking kt situ..  nasib die ckp okay..

dah parking sume.. FN minta die check jugak kete tu sebb FN xnak die charge FN dengan alasan ada calar ke apa ke.. sbb tu FN nak die check.. if die kate ada calar.. FN akan tunjuk video yg memula FN amjk dengan diorg tu ttg calar yg mmg dh ada...


lepas dah serahkan kunci ngan parking ticket... kiteorg terus ke tempat untuk tax refund..
syarat untuk tax refund..

1. mesti amount aud300 ke atas
2. boleh combine bill tapi dalam satu kedai yg sama
kiteorg terus check in dulu.. pastu masuk ke bahagian departure...

die akan bagi satu card untuk kite isi.. pastu baru die bg masuk pintu berlepas
sampai ke tax refund area..  die suruh kite isi borang yg ada karbon... yg putih kite amik..  yg biru ( karbon) masukkan dalam envelope yg kita tulis alamat rumah kita diatasnya beserta dengan receipt pembelian dari kedai yang sama yg berharga total lebih aud300.

dah siap masukkan dalam envelope..barula masuk dalam satu tong.. n kite proceed untuk next check point




dah siap semua..tunggu la tempat area ubtuk berlepas.. sebelum bertolak..sempat gak FN sambar coffee barista 6 botol.. x kena check pun kt kastam malaysia.. bawak je..


lagi best kalau bawak apples struddles yg sejuk..  best..
lepas dah selesai sume.. mohla kite masuk perut kapal untuk bertolak..





tu je la pengalaman FN kat perth.. sweet memories dengan officemate.. sgt best...
alhamdulillah..segalanya dipermudahkan..



next entry FN akan bgtau.. tips sebelum n semasa ada kat sana...

what do n don't okay..
see u next entry..

love FN


    Percutian ke Perth, Australia Day 1
                                                     Percutian ke Perth, Australia Day 2
                                                     Percutian ke Perth, Australia Day 3
                                                     Percutian ke Perth, Australia Day 4