Friday, 22 February 2019

Jejak FN : Percutian ke London, UK April 2018 day 2

Assalamaualaikum n hi sume...

Pagi pertama di bumi europe, london... Alhamdulillah...kami semua sihat walaupun kejutan suhu sejuk kejap semalam...hari ni dah ok..

Kami bersarapan dalam bilik je... Bekalan yang kami bawak dari Malaysia.. Jimat dah kt situ...

Hari pertama kami keluar dari hotel...mencari station/tube untuk ke london marylebone... Jalan punya jalan...hrmmm jauhnya nak sampai ke tube ni...samapi je die tube bayswater... Kami mula tgk perjalanan ke london marylebone.

Tapi sebelum tu nampak signboard bayswater... Gambar jom...


Holiday villa in --> bayswater station --> london marylebone --> bicester village ---> oxford street --> bayswater souvenir shop --> tesco ---> hotel.

Dari bayswater station kena tukar kat alamak...llupelah.. Lepas tu naik dari tempat yg lupe tu ke london marylebone....


.. Oh lupa.... Untuk ke bicester station....kiteorg dah beli ticket awal awal dari malaysia ye........ Ticket kami kul 8.30am....tp kami tibe kat london marylebone awal sejam...

. So jalan jalan kejap area station n sampai masa dalam kul 8.15pm mcm tu , kiteorg gerak masuk ke satu area station yg nk pergi ke bicester.... Untuk makluman...


Korang kena alert dengan signboard n information dari staff di sana.... Kekdg bila ketapi dah smpai ...bukan tempat kite tunggu tu...tp tempat lain...so stay alert supaya tak tertinggal....


Alhamdulillah... Dpt gak naik ketapi ke bicester... Perjalanan amik masa dalam 45minit ke 1 jam....


 Dalam train ada tenet..tp kena login n slow..... Tp xpe..pemandangan kat luar pun buat korang lalai dgn masa kejap...tetibe dah smpai je...

Bila sampai ke bicester.... Ikutkan apa yg FN bace...kena naik shuttle bus ke bicester village ni...n kena byr dlm 4 pound mcm tu...tp sebenarnya...x perlu... Ikut je laluan orang ramai....dlm 15 minits..korang terus nampak bicester village outlet tu...




Masa tu mata masing2 dh melekat ....nak beli tu beli ni.....bicester tu apa? Ala...mcm outlet yg ada kat Malaysia tu.... JPO, GPO, Mitsui.... Samalah...tp diorg punye design latest punye... Oklah...besar pun besar... Kami terjumpa gak orang malaysia... Tapi kali ni mcm x ramai sgt org malaysia yg kami jumpa.. Boleh dikira dengan jari je...






Kat bicester ni xde apa activity boleh cerita...obviously shopping je la...tapi kiteorg kena balik ikut tiket train yg kiteorg dh beli...dlm kul 3 mcm tu dah kena gerak balik.... Tapi sebelum balik... Kiteorg isi perut kejap kt outlet ni... Jgn risau..ada makanan halal kat sini....sebelum sampai sini..FN dah buat research n follow ig kelondonkita .... Die selalu buat live kalau ke bicester... Org malaysia stay sana.... N byk info di sudi share... 

Kiteorg lunch kat Manja....


Sini labanese style... Tapi sumpah sedap...kena dengan tekak boleh telan....



Dah kenyang kiteorg gerak balik ke station... N decide untuk terus ke oxford street.... 

Kiteorg smpai ke london marylebone balik...naik balik tube terus ke oxford street...




FN suka suasana kat sana... Best..,byk kedai sepanjang jalan kat oxford street ni,,,sempat tak sempat je singgah..... Sampai je sana... Kiteorg terus cari primaks....


Tempat di mana org org malaysia selalu pergi.,. Ramai yang ckp primaks ni mcm mydin... FN x rasa macam tu ...korang kena dtg.... Sebb sbb bg FN ....sini mcm ok...product die pun ok...kkdg korang boleh dpt 1.5pound, 3 pound... (Pls jgn convert) ... Diorg shopping barang budak...mmg berbaloi la... Plus... Primaks entitle untuk tax refund..



Sementara diorg cari barang budak... fN duduk kt satu ruang menunggu sambil charge ... Hrmm bagus gak..penuh bateri...hah...if korang nak cari souvenir... Kt sini pun ok... Tp FN x nmpak la keychain or fridge magnet... Kalau baju london or barang2 lain adala...



Sedar tak sedar...smpai nak tutup dh la primaks tu... Tapi sebelum balik...kwn FN nak singgah satu tempat beli baju hsuband kt hacket... fN rasa kat oxford street ni byk tmpt boleh singgah...tp memandangkan hari dh gelap...dh kul 9pm++ kena balik...sbb teringatkan kena menapak ke hotel tu punyela jauh...kena balik awal....tapi x awal gak...



Lepas kwn FN beli barang yg die nak..terus cari station balik...tp tempat kiteorg naik tu x sama dengan tempat nak balik...alamak...gelabah dah... Punyelah pusing satu oxford...dari cepat jadi lambat... Rupa rupanya... Jalan depan sikit...ada logo underground...ayooooo.... Npela FN x alert benda ni sume..rugi dh masa....



Alhamdulillah selamat naik tube n sampai ke bayswater station.... Ingt nak terus balik... Tapi teringat kat hotel xde air mineral...nak buat air panas...so beli mineral.... Tapi sebelum tu FN ckp nak cari souvenir...takut esok xde masa dah.... So ternampak kedai souvenir kt sini...mmg byk sebenarnya...tp kiteorg pergi yg dekat je dgn station.... Mcm mcm ada... FN memikirkan luggage FN kecik..tak muat brng yg dibeli...guess what? fN beli luggage kt sana... Paling besar...kau hado?? Puas hati besar die...pastu mulalah terpikir2 alamak kalau overweight luggage mcm mana ni...hrmm..xpela...nnti pikir..yg penting muat letak brg2 yg baru dibeli dengan barang2 dubai mak...

Dah beli...bersedia untuk menapak ke hotel... FN hampir putus asa..dh penat n malam...tapi tgk budak2 ni x pernah merungut..sape FN nak merungut kan...so kuatkan hati...jalan jugak... Tapi area nak ke hotel ni mmg ada lampu...tp agak sunyi gak... So mcm takut sikit nk lalu.... Hrmm jalan je terus..finally smpai ke hotel... 

Alhamdulillah... Penat berbaloi..pengalaman baru... Dpt brg apa yg nak.... Sumenye dah cover penat.... Malam tu kiteorg siap2 kemas luggage sebb esoknye nk check out dh... Hah..kejapnye london... 

Esok kiteorg check out awal n simpan luggage n explore london lagi... Cume mlm tu kami dh gerak ke amsterdam...sebelum cite pasal amsterdam..tunggu entry explore london esok k..


Oklah tu je yg ingt... 

Love fn


Saturday, 12 May 2018

Jejak FN : Percutian ke London, UK April 2018 day 1

Assalamualaikum n hi sume..

Dah baca entry transit 10 jam di dubai? Kalau belum apa kata click sini

Pertukaran duit £1 : RM5.57

Selepas 6-7 jam dlm flight.. Akhirnya kami sampai ke destinasi yg ditunggu2 selama ni.. 


Hello london! 

Kami sampai ke london melalui airport heathrow dlm jam 8pm waktu london.Dari keluar flight sampai ke imigresen semuanya smooth je.. Imigresen die pun ok.. X byk tanya...

Sampai kat terminal 3, bermula la perjalanan independence kiteorg.. 

Boleh follow ni arrivals journey ni



Memula..kami kena cari oyster card dan simkad untuk memudahkan perjalanan kami ke semua tempat..

Jadi kami ternampak ada satu kiosk yg jual kedua2 benda yg kami nak..



Kami beli oyster card harga dan simcard... Korang boleh pilih lyca,lebra atau EE ...

Oyster Card : £20 
Simcard : £25 

Perbezaan die.. EE lebih negara dia dapat cover... Jadi kami pilih EE simcard dgn 13gb untuk 10 hari.. Tp kami beli 2 je.. Eh member yg lain x dpt internet ke ?  X lah... Kiteorg akan buat hotspot... Sepanjang 10 hari kami di negara eropah..mmg akan guna hotspot or takpun connect to free wifi..

Dah dpt apa yg perlu... Kiteorg tanya org kiosk tu td mcm mana nak ke hotel kami menginap... Die bantu tgk kan harga..fixed price...hrmm tapi.. Harga die..mak aii.. Mahal bebenor.. £90 tau.. Kiteorg tanya ada tak uber kt sini ..die kate takde..hrmm mustahilkan xde uber.. So kwn fn try guna uber app.. Jeng jeng jeng..ada uber.. Tp die pickup kami bukan kt bahagian bwh terminal.. Tp kat kwsn parking tingkt 3.. So kami terus ke tingkt 3 n tunggu... 

Bile kuar je kwsn parking.. Sejuknye..



 Mulala terbayang hot chocolate hot coffee..segala jenis air panas... Tunggu punya tunggu... Akhirnya tiba..kami selamat smpai ke destinasi hotel kami di bayswater... Untuk uber kt sini..pembyrn guna cc okay..


pemandangan dari tingkat 3 parking kete



nampak dah bus merah ni  :P




Kami tinggal untuk 3 h 2 m di holiday villa in kt bayswater..


 Kepunyaan malaysia.. Tp exclude bf...check in senang..sbb segalanya dh dibuat dari malaysia.. Just bg no booking agoda.. Dpt kunci terus masuk bilik...

Tapi.. Keciknye lift die.. Kalau bawak beg..2 org dgn bag je leh masuk.. Tp takpela..asal ada lift ok..dh jgn merungut pls.. 

Bila masuk je bilik hotel.. Cantik jugak bilik ni.. 



Siap ada handphone free die bagi...


 Tapi.. Bukan untuk kite bwk balik malaysia k.. FN alert tentang hp ni bila FN bace blog blog..diorg (hotel) akan providekan hp untuk kite bwk hp tu sekali tangkap gambar ke mana kite nak pergi...tp.. Kalau byk sgt hp..takut tertinggal je hp tu kat mana mana..so decide..xyah bwk..tinggalkan je..

walaupun dalam tripadvisor dan agoda kata dekat dengan tube... tp bg FN..jauuhhh... terutama kalau korang seharian dah keluar lepas tu balik kena menapak.. die ckp dlm 8 min mcm tu.. tp sebenarnya more than that.. hampir 20 minutes gak menapak... so.. if korang rasa mmg nak naik public transport...hotel yg betul2 dekat dengan tube ..berjaya eden.. mmg dekat giler..



nampak kan station ni..betul2 belakang berjaya eden... sepanjang2 bayswater ni... byk souvenir shop.. halal food.. convenience store...tp FN x berkesempatan explore sume ni..

So untuk hari ni.. Full one day kami arrived kt london..hari pun dh mlm..x dan nak explore...so decide tido..recharge energy untuk esok.. Jauh sikit nk g..n mostly women love this activities.. Shopping! Kemana esoknye..? 

Bicester village n oxford street!

Okla.. Tunggu next entry k..

Bye..

Love fn



Jejak FN : London, UK April 2018 day 2

Thursday, 10 May 2018

Jejak FN : Transit 10 jam di Dubai , April 2018.

Assalamualaikum n hi sume...

Dah bersarang rasenye blog ni x berupdate...byk lg sebenarnya nk kena update, tp FN teruja nak menulis latest percutian FN ke negara eropah..

Tapi sebelum tu, biar FN cite sikit, transit FN di dubai selama 10 jam sebelum ke london..

KLIA --> Dubai Airport --> Dubai Frame --> Burj Al Arab,Jumeirah Beach --> Dubai Marina --> Jumeirah Beach Residence (JBR) Dubai eye --> Dubai Mall --> Burj Khalifah --> Dubai Aquarium --> Dinasour Fossil --> Kebab Grill Dubai Foodcourt --> Hard Rock Dubai ---> Dubai Souk --> Dubai Water Tazi --> Dubai Airport




Trip kali ni FN dengan Bff Fn.. Tajuk die? #bfftrip3.0 ... Haha 

Kami bertolak dari KLIA dlm kul 1.20am mcm tu , naik emirates.. Ni first time kami transit , naik emirates n jalan jauh smpai ke europe.



Ok straight to the point. Sebelum kami ke dubai.,.. FN dah plan nak guna ground kt sana...instead of naik mrt sendiri..jln sendiri..so pilihan yg terbaik amik ground...

Cari punye cari sekali ternampak ground fb kakijalan.dubai ... Abg yus nama die... Die dh tinggal kt dubai selama 3 tahun... So sementara tu die buat freelance jalan jalan dubai sebelum balik Malaysia ... fN dh tau kt dubai nak g mana and berapa lama transit..so FN bg plan FN n nnti die akan plankan jadual...

Bwh ni plan FN,

1. Dubai frame
2. Burj al arab ( jumeirah beach)
3. Burj khalifah
4. Hard rock cafe
5. Dubai souk

Tapi yg kami dapat? Lebih dari itu... Best sgt...

Perjalanan dari kuala lumpur ke dubai mengambil masa dalam 6-7 jam mcm tu.. Bila kami bertolak dari  kuala lumpur, waktu masa tu jam 1.30am sampai di dubai 4.30am... Nmpak mcm kejap kan..tp disitu dah ada perbezaan.. Tp FN dh tak ingt berapa beza masa.. 

Dalam emirates, kami dah diberi makan so bila sampai di dubai x terasa lapar sgt...boleh proceed dgn tour...



Ruang antara kaki ngan seat depan pun luas, movie pun latest... Naik emirates mmg best...x rase gegaran die..ye la kapal besau... So tak terasa sgt... Oh lupe..jgn risau..makann dlm ni sume halal...die dh mention dlm menu...


Sehari sebelum kami berjumpa...die akan bgtau kt mana nak tunggu n kereta apa... So bila sampai je bumi dubai..kami terus ke tempat yg diberitahu...




Ok touch down je kt dubai... MasyaAllah, besar nye airport die...


                                                 

mmg cantik seperti yg diberitahu dalam blog blog lain.... Untuk pengetahuan sume... For passport malaysia... Kite tak perlu buat visa if nak masuk dubai ni..meaning if transit lama n nk explore dubai... Just bawak passport kite...g imigresen mcm biase...kite akan dpt visa on arrival for free.. Then u freely can explore dubai... 

If korang nak pergi sendiri ke satu tempat, korang still boleh naik metro die... Senang...

Ok done lepas imigresen... Kite terus proceed ke tempat yg dituju..tapi sebelum tu nampak signage dubai..apalagi


Kami start our journey dlm jam 7am masa dubai... 

First stop kami di dubai frame




Ni memang tempat FN nak pergi... The latest attraction kt dubai...
Kenapa dubai frame? Sebb bentuk die sebijik mcm frame gambar... FN x naik ke atas...sbb x cukup masa... So mostly kami di spot spot menarik hanya touch, capture n go... Tp ok what..tinggalkan jejak sikit..next time boleh pergi lagi...

Bagi sesape nak naik dubai frame ni..harga die lebih kurang 50aed ... Pastikan korang x gayat ye..sbb bila naik lift ke tingkat atas...korang boleh nampak luar...memang tinggi...bila dah sampai atas... Boleh nampak lantai die lutsinar ...so boleh see through...

Second stop terus ke burj al arab, jumeirah beach


Bila pergi dubai..x sah kalau x pergi burj al arab and the beach... Kt sini free je... Pantai die ok... Tapi panas ya amat... So pakai sun block ye... Xde ape pun boleh buat kecuali jalan jalan n mandi2.. 






Kami of course tak mandi...haha...  Tangkap gambar je terus naik kete ke next destination.

Third destination  xde dlm senarai... Tp abg yus ckp..alang alang dh dekat..die bwk kiteorg ke dubai marina...








 Sebenarnya mmg dlm senarai FN sebelum ni..tp terpaksa keluarkan sbb ingt masa pack... Tp alang2 abg yus nk bwk..so kiteorg akan ke dubai marina akhirnya...



Apa yg ada di sini? Mcm perhentian kapal org kaya... Ala mcm kt langkawi tu..yg harbour2 tu..x ingt.. Lebih kurang mcm tu... Tp kt sini view die cantik...tetibe fefeeling org kaya...wah gitu... Teringin nak naik kapal tu..tp ..hrm..masa mencemburui kami... Abg yus drop je kiteorg kt dubai marina ni..die bg masa 15 minit pastu die amik balik kt tempt yg sama...sbb die kate takde tempat parking ..so dah sampai masa...kiteorg naik balik kete, then abg yus bwk lagi kami ke tempat yg xde dlm destinasi..

Destinasi kami yg keempat, jumeirah beach resident (dubai eye)



Abg yus ckp, kalau rase rase nak naik unta jalan dekat pantai ni mungkin boleh jumpe unta tu.. Tp kiteorg tak cari la..sbb.. Panas die ,...ya Allah..tuhan je yg tahu... Sebenarnya area jbr ni ada shopping mall... Korang leh masuk mall tu n jbr ni jugak dekat ngn dubai eye... 




Tapi waktu ni dubai eye tak siap lagi x silap...


Abg yus mcm biase...drop kiteorg...bila dh lebih kurang 20 minutes, die dtg amik kiteorg balik... 

Yang kelima, kami dibawa terus ke dubai mall



Kat sini sejuk sikit, maklumla mall kan.. One thing about the mall.... Parking diorg free kot... Xyah byr parking fee.... Dubai mall dibuka pukul 10am... So after kiterog visit sume tempat sebelum ni..ngam ngam dubai mall baru buka..so parking die byk lagi...

Kami terus di bawa ke burj khalifah. 







Menara tertinggi di dunia.. Akhirnya kami smpai n dpt tinggalkan jejak ...hehe..burj khalifah ni die kat bhgn luar mall.... Ala mcm tengok klcc... Mcm tu la burj khalifah... Cume kalau nak tangkap gambo smpai ke atas..better buat panorama... Baru best...



Bila fn bace blog, diorg ckp burj khalifah ni bila malam lagi best... Hrmm... One day i'll be back..



Sebelum makan tghhari.. Kiteorg dibawa ke dubai aquarium n dinasour fossil kt dlm dubai mall jugak... Alang2 dh ada kt sini..kite tgk mana yg sempat..



Dubai aquarium..mmg besar sgt..rasenye besar mcm kt korea tu kot..



Dinasour fossil ni sebelah je aquarium tu.. Jom tgk sat rangka dinasour ni..mana tau tetibe bergerak mcm night at museum ke.
.



Dah penat...pastu minta abg yus tunjukkan kt kiteorg food court... Ye lz..even though kt dubai kul 10.30am, tp kt malaysia dh nak masuk 2.30pm, mana la perut tak berkeroncong kan..so kiteorg mkn kejap kt food court namanya Kebab Grill.. Portion diorg besar tau..





 If portion 2 org tu leh makan 4 org... Kiteorg mkn kebab grill..amik 2 set...tp malangnye tak habis...

Tepat kul 11.30am, terus terkocoh2 ke hard rock cafe dubai.. 




Ini perkara wAjib untuk FN, bcz FN ni hard rock t shirt collector...



 Kelakar nye kt sini... Sbb nk kejar masa, 20 minit je kiteorg shopping siap terus...sbb acara yg paling penting ialah dubai souk


Last pit stop, dubai souk





Tempat ni paling penting sbb mak FN ada kirim mcm mcm kt sini...matila kalau x sempt beli cushion cover die...nk ckp ape nnti...






Nak tak nak kena pergi...

Owh apa yg ada kat sini? If you're looking for table cloth, spra, cushion cover, table runner , pinggan cantik, n mcm mcm lagi... Sini la tempat die...untuk suri rumah... Mmg heaven untuk diorg..




. Rasenye mau amik masa 1 hari utk memilih..tp FN xde masa tu... Cume ada 1 jam je..FN dh tau  ak beli ape... So pilih, n byr... 

Dubai souk yg kami pergi ni yg lama... If korang nak g dubai souk new... Kena naik water taxi...



 Harga die x silap 1aed..fn mmg nak naik...tapi tak sempat..amik gambo pun jadila...


Sebenarnya..kat dubai ni byk tempat menarik untuk diexplore.. Setakat transit 10 jam mmg tak sempat.. Paling2 amik 3 hari or 4 hari g dubai..baru best..selain dari tempat yg FN pergi ni..ada lagi tempat menarik lain yg korang leh consider..antaranya..



1. Dubai gold souk
2. Dolphin bay
3. Naif souk bazaar
4. Desert safari dubai
5. Miracle garden
6. Ferrari world abu dhabi ( 2 jam dari dubai)
7. Ski dubai
8. Global village

Ok Masa dah tunjuk kul 1 lebih.. Next flight kul 3.55pm.., sempt ke tak ni... Adoyai.. Abg yus drive tenang je...akhirnya kami smpai ke airport... Kami byr as per agree ke abg yus n say thank you, terus terkocoh2 ke imigresen untuk naik next flight ke heathrow...

Fuh, nasib sempat... Kami berlepas ke next london dlm kul 3.55pm .. So dlm flight sambung tgk cite n diberi makan untuk dinner... Alhamdulillah..sume selamat n lepas...





waktu kt malaysia kul 8pm dah..


bye dubai sebelum end.. Special thanks to abg yus dari kakijalan.dubai n noor azila kwn fb sbb byk gak info dari dr beliau.. Thanks again



So next blog bila kami smpai london, see my next entry k.. Till then... 



hello london.. 


Love fn