Saturday, 14 April 2018

Jejak FN : Seoul, Korea May 2017 day 1



Assalamualaikum n hi sume....

Keje giler... Sebab apa.. Dlm lepas FN balik hatyai..seminggu lepas tu kakak FN ckp... Jom g korea....FN mcm krik krik krik... In 2 weeks time? Seriously? Nak kumpul duit pun x sempat ni... Tapi dalam hati mcm... Yeahhh...best gak...maka...terjadila sekali lagi niat di hati nak ke korea tahun ni... fN suka giler korea... Tapi last visit tak dan nak explore semua cz masa yang limited..

Kali ni FN pergi dgn mak n keluarga kakak (without her husband) ....this is my second time be here... 

So pembelian tiket pun dimulakan... 17.5.2017 sampai 21.5.2017.. Harga tiket rm1033 ...ye..mmg mahal kan... Previously FN pernah dpt 700 ..

Disebabkan flight kul 8 am smpai seoul dlm kul 3.20pm...dah petang..utk hari pertama..x byk jalan...jalan area myeongdong je

Day 1

Incheon airport --> myeongdong guesthouse 2 --> busan jib --> lotte young plaza --> myeongdong night market

Incheon airport.




Seperti biasa like previous entry 2016, kali ni pun same, FN pergi myeongdong naik bas je... Sebab kali ni kena fikir...FN bawak mak... Takkan nak suruh mak angkat beg kan... Paling senang...naik bus... Berbekalkan pengalaman sebelum ni yg masih fresh n taknak lupa... Berjaya jugak beli tiket kat station bus ...



fN naik bus no 6015 harga tiket dlm 15000won .. fN x sempat nak top up T money (boleh bace seoul 2016) n x sempat jugak beli banana uyu... Dlm fikiran nak ke myeongdong sebelum  gelap...suhu waktu ni x sejuk sgt..biase biase je..tp mlm boleh la rasa sjuk aircond gitu...





Sesampaj di myeongdong (last station) , FN terus ke guesthouse.. Ni baru first time try guesthouse... But can i say? X recommend langsung ke guesthouse ni... For family.. No no no... Kalau group ok (backpackers) ..tp bagi orang malaysia...i think x sesuai bcz...toilet die sgt kecik n antara singki toilet dgn ruang katil...korang boleh basuh tgn tanpa masuk toilet tu..,(leh imagine)? ..plus toilet die lutsinar.. Org luar leh nampak org dlm buat ape... Disebabkan FN ada bawak xtra kain batik..so kiteorg tutup that toilet dgn lain batik..fuh..tobat sis..x nak duduk sini lagi...

Apa yg okay... Walking distance je ke myeongdong night market.. About 100 metres mcm tu...



Fn x leh duduk lelama kat bilik tu...lemas... So kiteorg gerak cari makan... Makan kat trmpat yg biase... Busan jib....

Busan jib







Kali ni x susah..sebabkan masih fresh plus Fn ada masukkan dalam entry lama... So senang je nak jejak ke busan jib ni..,n sempat post dlm ig..sampaikan owner busan jib reply..welcome back..hehe..

Kali ni Fn makan x termasuk asam pedas...sbb dah pernah rase..n rasenye x boleh nak g...so darimembuang... Kite order yg sdap n confirm akan makan... Japche, ikan bakar..sup sayur tu...dll...ok..kalau nak makan sini..,at least sediakan 100,000won ye... Agak mahal...pls jgn convert... Kat malaysia pun FN x makan mahal gini... Tapi..rase die? Deabak...chincha

Lepas dah makan n kenyang... Kiteorg jenjalan area myeongdong night market....jalan punya jalan punya jalan..sekali ternampak shopping mall... Lotte young plaza


Lotte young plaza



Mall ni berada di seberang jalan..so kalau nak pergi sana... Ikut laluan bawah tanah...underground... Nanti korang akan tembus je mall ni... 

Plaza ni same je mcm shopping complex yg lain... Ada bebrapa tingkat ... Tapi yg unique die lift...mcm lift lama2.. Niat mcm nak tgk tingkat bape ntah...ada kpop artis punye merchandise...tp x jumpa plak... Kami just tgk tgk je dulu...x beli ape pun...tp kat bhgn bawah... Best gak..ada kedai mcm kedai cenderahati mcm tu...

Anak buah plak die minat adidas kat sini...die setiap negara ada kasut adidas die...die kata tempat lain xde design ni...

Dah siap explore...tgk mak mcm x larat.. Ye la.. Dah jauh jalan kaki... Untuk information..mak FN waktu ni umur 67 tahun ye... Still larat... Alhamdulillah...doakan semoga mak panjang umur dan diberi kesihatan yang baik... InsyaAllah...


Myeongdong night market


Kami jalan balik ke myeongdong street... Tengok apa apa yang menarik... fn ada bgtau jugak kat kakak FN kat sini make up die up to date... Try la..tapi die kate.. Mmg ok...tp bila pikirkan..kalau makeup die dah habis..susah nak cari jenama die...hrmmm betul jugak...

So malam pertama...just jalan jalan....amik mood dulu... Ada 4 hari lagi... So ingat nak try bun telur die... Yg panas2.. X sempat nak makan bawak balik guesthouse...sekali sejuk..bila makan... Alamak...x leh masuk... Hrmmm

Dalam perjalanan balik, FN sempat top up T money n beli banana uyu...weeeeee...how i miss susu ni....hehe.. Oklah... FnN rasa...ni je untuk hari pertama.., ingat ingat lupe... Papepun see u next entry..


Love Fn,





Jejak FN : Seoul, Korea May 2017 day 2









Friday, 5 January 2018

Jejak FN :Percutian ke Hatyai, Thailand. Day 2,2017


Assalamualaikum n hi sume...

FN sambung day 2 hatyai ok..

Pagi pagi lagi kami bersarapan di sekitar hotel sakol...memang senang sgtla hotel ni..senang nak cari makanan halal..kali ni FN try kedai satu lagi..depan kedai rocky..kat sini memang takkan terasa nak rindu makanan malaysia sebb...

kalau korang teringin nak makan roti canai... Kat sini pun ada..nak nasi lemak? Kat sini pun ada... 

Sebelum bas bertolak FN n kakak FN sempatlah seround kat sekitar hotel ni..FN
 cari balik orang yg boleh design cover passport


..semalam x sempt...kat sini...designla apa yg korang nak letak kat atas cover passport..ikut citerasa sendiri k...sebabkan FN minat travel n taking picture...FN letak aeroplane ngan camera...gitu...


Dah habis...rombongan pun dah menunggu kami...terus naik bus...kite ke songkhla...


Sampai sampai kat songkhla...masyaAllah....cantiknya pasir putih pantai kat sana...memang putih...tak tercemar...tapi... Panasnye...


Korang kene stanby kipas okay...nanti x pasal pasal dehidrated...napa yang best kat sini selain pantainya adalah mermaid...

Jangan ditanya apa history tentang mermaid ni.... fN sejarah..fN akan letak tepi..kalau nak google ye... Apa yang FN tau...trmpat ni cantik...patung mermaid sikat rambut pun tertonggok kat atas


batu...masa ni bertabahla ye menunggu que nak tangkap gambar mermaid tu je...

Kat sini ada jugak org jual ice cream kelapa...


 Serius sedap...u hv to try okay...

Ok masa pun berjalan... Kami pun bergerak ke tempat seterusnya menaiki bus...suka nak diingatkan kat sini..FN gabungkan experience FN bulan May ngan December tahun ni k..sebab..tempat yg sama... Baju je berbeza... December FN pergi ikut ex branchmate... So..kite gabungkan ye..

Tang kuan hill lift station..


Tempat ni sebijik macam kat bukit bendera penang...maksudnya bila dah naik atas korang akan dipersembahkan pemandangan songhkla yang mana bagi sis sangat cantik... Pertama korang kena naik lift/cable car  mcm penang utk naik ke atas...




Sampai kat atas... Setiap penjuru korang akan rasa tenang... fN suka pemandangan ...so ini pandangan FN ye ..hehehehe....





Chang puak camp


Kat sini korang boleh pilih sama ada nak naik gajah , bagi makan gajah, tgk 'performance' buaya atau semua sekali...setiap aktiviti ada harga...



Tapi kalau korang nak tgk buaya...cari group yg ada dalam 10 orang.,, kalau korang sorng je..buaya tu boring terpikat kt korang nanti...





Kalau naik gajah plak.... Die akan bagi tiket yg ada no giliran...sebenarnya FN teruja nak naik... Gajah ni akan bawa kite merentas kolam air.... Pastu org yg bawak gajah tu akan tunjuk accessories yg diperbuat dari gading gajah...if nak beli..dipersilakan....tp.... Bila FN dah habis naik....perasaan menyesl tu tetibe datang...sebab... Lepas bace satu article..diorg cakap..belakang gajah tidak sepatutnya ditunggang or diletakkan apa apa..sebab tulang die sebenarnya x mampu untuk menyokong berat... fN x tau benar atau tak....tp itu yg FN bace... fN dtg kali kedua...x sanggup nak naik..bagi makan jela....

Floating market


Floating market ni korang akan nampak banyak makanan yang dijual dari sampan... Pelbagai jenis makanan ada... Halal? Ye ..halal... Diorg ada tunjuk kat sampan tanda halal... InsyaAllah.. Ada goreng goreng... Dimsum..jagung...







 Air pelbagai jenis bekas korang boleh pilih...nak beli souvenir? Pun ada jugak... Jalanla area sini.., FN dah lapar...nak makan sat...Owh lupe..kat sini ada surau ye...boleh jamak...boleh muat dalam 8 orang camtu...tapi mak FN x sempat makan..yela ikut tour kan...so masa tu terhad...kena naik bus dah


Lepas dari floating market...waktu ni dh petang sangat...tour guide hantar balik hotel...tp memandangkan mak FN x makan lagi..area area hotel ni ada kedai
kelantan..what kelantan?

 Yes..kelantan... Tu la FN cakap...tak sempat nak rindu..depan mata dah terhidang... Kedai kelantan ni.. Xdela dekat mcm restaurant rocky muslim..tp still boleh jalan kaki lagi.. Kalau korang nampak banyak sticker group2 moto... Itu la kedai die..mcm ni



Order je apa apa ye... Kak...nasi goreng kampung satu 😂😂

Lepas dah makan... Mak FN ajak jalan area pekan ni... So FN jalan jalan sendiri..free n easy org kata... Jalan punya jalan ternampak kedai keropok..




 Harga die boleh tahan... Mana yang x sempat nak beli keropok tu...boleh la beli kat sini...


Malam pulak... Bus tak boleh bawak kami ke Asian Night Market...jadi ...kami terpaksa naik tuk tuk utk ke sana...


Cari dalam 8 orang..naikla tuk tuk..dlm 30 minit sampaila... Sebelum bertolak dari hotel...tour guide ada cakap dgn org tuk tuk tu... Nanti amik balik kiteorg di tempat yg sama... So sampai je masa kul 10 ..naik balik tuk tuk...waktu dah sampai hotel baru bagi duit utk pergi balik...


Asean Night Market


Apa yang ada di sini? Macam downtown kat malaysia... Nak cari souvenir ada jugak... Tapi yang bestnye...bazar ni ada dua tingkat...tingkat bawah semua bahagian pakaian... Kasut... Bag... Bahagian atas sume makanan...



Mcm mcm jenis makanan ada kat sini... Terbeliak biji mata FN..



hehe...seronok... Tp masalah nye...dah beli nak makan kat mana... Kat sini...memang ada trmpat makan...tapi selalu penuh..so kena tunggu org bangun dulu... Tapi happening gak kat sini...

Waktu nak dekat kul 10.. So ...kami pun berkumpul kat area yang dah ditetapkan... Perut pun dah kenyang..moh la kite balik...tapiiiiiii...malam masih mudaaaa.....hahahha (gelak jahat)


Sampai sampai kat hotel...mak FN nak duduk kat lobby... Tak larat... Tapi mak memang suka duduk kat lobby hotel dari dulu....sementara dia duduk kat lobby... fN ngan kakak pusing sekali lagi area pekan ni..jalan kaki je... Still hidup malam ye..so nak hangout sampai pagi pun boleh... Kedai masaage sentiasa terbuka utk korang.., saje nak menjamu mata sebelum balik esok pagi...


Dah habis tgk tgk ... fN pun balikla hotel.. Packing n tido... X beli pape..1st time balik dari travel.. Bag kosong..,😁😁😁

Oklah... Itu je utk hari ke dua..

Untuk hari ketiga...esoknya..x byk activity... 

Masa sebelum nak ke imigresen thailand..kami singgah ke danok (ikut ex branchmate) .

Kat sini mak fN teringin nak beli periuk periuk... Tapi x tau mana kedai nye.., sempat singgah untuk makan pulut mangga je..n beli keropok... Tapi if korang nak cari gak periuk...lepas dari imigresen..dlm 20minit korang akan sampai ke padang besar... So boleh la beli disitu ye... 

Oklah..rasanya itu je pengalaman FN (combine may n dec travel) ke hatyai.. Harap dapat membantu...