Friday, 5 January 2018

Jejak FN :Percutian ke Hatyai, Thailand. Day 2,2017


Assalamualaikum n hi sume...

FN sambung day 2 hatyai ok..

Pagi pagi lagi kami bersarapan di sekitar hotel sakol...memang senang sgtla hotel ni..senang nak cari makanan halal..kali ni FN try kedai satu lagi..depan kedai rocky..kat sini memang takkan terasa nak rindu makanan malaysia sebb...

kalau korang teringin nak makan roti canai... Kat sini pun ada..nak nasi lemak? Kat sini pun ada... 

Sebelum bas bertolak FN n kakak FN sempatlah seround kat sekitar hotel ni..FN
 cari balik orang yg boleh design cover passport


..semalam x sempt...kat sini...designla apa yg korang nak letak kat atas cover passport..ikut citerasa sendiri k...sebabkan FN minat travel n taking picture...FN letak aeroplane ngan camera...gitu...


Dah habis...rombongan pun dah menunggu kami...terus naik bus...kite ke songkhla...


Sampai sampai kat songkhla...masyaAllah....cantiknya pasir putih pantai kat sana...memang putih...tak tercemar...tapi... Panasnye...


Korang kene stanby kipas okay...nanti x pasal pasal dehidrated...napa yang best kat sini selain pantainya adalah mermaid...

Jangan ditanya apa history tentang mermaid ni.... fN sejarah..fN akan letak tepi..kalau nak google ye... Apa yang FN tau...trmpat ni cantik...patung mermaid sikat rambut pun tertonggok kat atas


batu...masa ni bertabahla ye menunggu que nak tangkap gambar mermaid tu je...

Kat sini ada jugak org jual ice cream kelapa...


 Serius sedap...u hv to try okay...

Ok masa pun berjalan... Kami pun bergerak ke tempat seterusnya menaiki bus...suka nak diingatkan kat sini..FN gabungkan experience FN bulan May ngan December tahun ni k..sebab..tempat yg sama... Baju je berbeza... December FN pergi ikut ex branchmate... So..kite gabungkan ye..

Tang kuan hill lift station..


Tempat ni sebijik macam kat bukit bendera penang...maksudnya bila dah naik atas korang akan dipersembahkan pemandangan songhkla yang mana bagi sis sangat cantik... Pertama korang kena naik lift/cable car  mcm penang utk naik ke atas...




Sampai kat atas... Setiap penjuru korang akan rasa tenang... fN suka pemandangan ...so ini pandangan FN ye ..hehehehe....





Chang puak camp


Kat sini korang boleh pilih sama ada nak naik gajah , bagi makan gajah, tgk 'performance' buaya atau semua sekali...setiap aktiviti ada harga...



Tapi kalau korang nak tgk buaya...cari group yg ada dalam 10 orang.,, kalau korang sorng je..buaya tu boring terpikat kt korang nanti...





Kalau naik gajah plak.... Die akan bagi tiket yg ada no giliran...sebenarnya FN teruja nak naik... Gajah ni akan bawa kite merentas kolam air.... Pastu org yg bawak gajah tu akan tunjuk accessories yg diperbuat dari gading gajah...if nak beli..dipersilakan....tp.... Bila FN dah habis naik....perasaan menyesl tu tetibe datang...sebab... Lepas bace satu article..diorg cakap..belakang gajah tidak sepatutnya ditunggang or diletakkan apa apa..sebab tulang die sebenarnya x mampu untuk menyokong berat... fN x tau benar atau tak....tp itu yg FN bace... fN dtg kali kedua...x sanggup nak naik..bagi makan jela....

Floating market


Floating market ni korang akan nampak banyak makanan yang dijual dari sampan... Pelbagai jenis makanan ada... Halal? Ye ..halal... Diorg ada tunjuk kat sampan tanda halal... InsyaAllah.. Ada goreng goreng... Dimsum..jagung...







 Air pelbagai jenis bekas korang boleh pilih...nak beli souvenir? Pun ada jugak... Jalanla area sini.., FN dah lapar...nak makan sat...Owh lupe..kat sini ada surau ye...boleh jamak...boleh muat dalam 8 orang camtu...tapi mak FN x sempat makan..yela ikut tour kan...so masa tu terhad...kena naik bus dah


Lepas dari floating market...waktu ni dh petang sangat...tour guide hantar balik hotel...tp memandangkan mak FN x makan lagi..area area hotel ni ada kedai
kelantan..what kelantan?

 Yes..kelantan... Tu la FN cakap...tak sempat nak rindu..depan mata dah terhidang... Kedai kelantan ni.. Xdela dekat mcm restaurant rocky muslim..tp still boleh jalan kaki lagi.. Kalau korang nampak banyak sticker group2 moto... Itu la kedai die..mcm ni



Order je apa apa ye... Kak...nasi goreng kampung satu 😂😂

Lepas dah makan... Mak FN ajak jalan area pekan ni... So FN jalan jalan sendiri..free n easy org kata... Jalan punya jalan ternampak kedai keropok..




 Harga die boleh tahan... Mana yang x sempat nak beli keropok tu...boleh la beli kat sini...


Malam pulak... Bus tak boleh bawak kami ke Asian Night Market...jadi ...kami terpaksa naik tuk tuk utk ke sana...


Cari dalam 8 orang..naikla tuk tuk..dlm 30 minit sampaila... Sebelum bertolak dari hotel...tour guide ada cakap dgn org tuk tuk tu... Nanti amik balik kiteorg di tempat yg sama... So sampai je masa kul 10 ..naik balik tuk tuk...waktu dah sampai hotel baru bagi duit utk pergi balik...


Asean Night Market


Apa yang ada di sini? Macam downtown kat malaysia... Nak cari souvenir ada jugak... Tapi yang bestnye...bazar ni ada dua tingkat...tingkat bawah semua bahagian pakaian... Kasut... Bag... Bahagian atas sume makanan...



Mcm mcm jenis makanan ada kat sini... Terbeliak biji mata FN..



hehe...seronok... Tp masalah nye...dah beli nak makan kat mana... Kat sini...memang ada trmpat makan...tapi selalu penuh..so kena tunggu org bangun dulu... Tapi happening gak kat sini...

Waktu nak dekat kul 10.. So ...kami pun berkumpul kat area yang dah ditetapkan... Perut pun dah kenyang..moh la kite balik...tapiiiiiii...malam masih mudaaaa.....hahahha (gelak jahat)


Sampai sampai kat hotel...mak FN nak duduk kat lobby... Tak larat... Tapi mak memang suka duduk kat lobby hotel dari dulu....sementara dia duduk kat lobby... fN ngan kakak pusing sekali lagi area pekan ni..jalan kaki je... Still hidup malam ye..so nak hangout sampai pagi pun boleh... Kedai masaage sentiasa terbuka utk korang.., saje nak menjamu mata sebelum balik esok pagi...


Dah habis tgk tgk ... fN pun balikla hotel.. Packing n tido... X beli pape..1st time balik dari travel.. Bag kosong..,😁😁😁

Oklah... Itu je utk hari ke dua..

Untuk hari ketiga...esoknya..x byk activity... 

Masa sebelum nak ke imigresen thailand..kami singgah ke danok (ikut ex branchmate) .

Kat sini mak fN teringin nak beli periuk periuk... Tapi x tau mana kedai nye.., sempat singgah untuk makan pulut mangga je..n beli keropok... Tapi if korang nak cari gak periuk...lepas dari imigresen..dlm 20minit korang akan sampai ke padang besar... So boleh la beli disitu ye... 

Oklah..rasanya itu je pengalaman FN (combine may n dec travel) ke hatyai.. Harap dapat membantu...





Thursday, 21 September 2017

Jejak FN : Percutian ke Hatyai, Thailand Day 1 April 2017


Assalamualaikum n hi sume..

Trip kali ni kite ke Hatyai, Thailand 3 h 2 m mengikut rombongan cik kiah.. 😅😅

Seperti biasa ,kalau FN ikut rombongan..maksudnya FN dengan mak FN ler 😘

Untuk pengetahuan, this is my first time FN ke Thailand 🇹🇭. X pernah cecah kaki kecuali dekat dengan wan kelian tu..

Kami bertolak menaiki bus dari KL ke perlis pada pukul 10mlm.. Sesampai di perlis.. Kami diberhentikan di satu tenpat untuk tour guide ambil arrival card sebelum kami ke boader.



Kami sampai di border thailand jam 7.30am.. Dlm jam 8, tambahan waktu cuti.. Ramai nye manusia menunggu masa passport mereka untuk dichop.. Setelah 2 jam menunggu..



baru selesai semua dan kami mula berangkat ke hatyai menggunakan bus yg sama..

Untuk destinasi pertama.. Kami singgah di sebuah kedai makan halal di sana..



FN x dpt makan sgt..sbb sayur byk sgt..n kebykkan makanan mereka ada letak halia.. Jadi bau dia agak mengganggu jugak.. Tp disebbkan lepas ni kami x singgah makan di mana mana ..terpaksa sumbat jugak 

Untuk destinasi ke dua, kami singgah di kedai favourite travel agent iaitu Kaysorn souvenir.


Disini banyak barang2 souvenir dari bag ke baju ke sourvenir kecik2 semua ada.. Tp kalau x cukup kt sini..depan hotel pun ada jugak..

Selepas tu, kami dibawa ke Nora Plaza..



 Di sini kedai souvenir lebih besar dan luas. Di sini boleh jugak cari barangan kulit ..ubat..cream panas..n bag souvenir yg mungkin takde kt tempat lain.

Sebelum kami turun dari bas, kami diberikan siap siap discount card 20% jika ada pembelian.


 Kalau x.. Bagi balik kad tu masa nak keluar kedai tu nanti.

Bagi mereka yang nak cari makanan kering..or kudap kudapan.. Bolehla datang kt sini.



Kat sini macam kilang keropok macam tu la.. Masa memilih memang best..tp masa membayar...azab.. Lama sgt..ramai org.. Kaunter sikit je..

Destinasi seterusnya kami ke satu tenpat..x tau nama..


 Tempat ni lebih kurang mcm padang besar.. Maksudnya.. Tenpat barangan murah..bagi mereka nak cari barangan copy ori..kuali..




 Periuk dtgla sini.. Tapi bawakla siap siap kipas tgn.. Sebb panas sgt.. Takut pening nanti..

Lepas dah penat melontar.. Akhirnya kami ke hotel untuk check in. Hotel kami betul betul terletak di tengah bandar.
 Sakol hotel.



Kebetulan waktu tu ada pesta makanan kat hatyai ni..apalagi..kami pun join jugak.





Hotel sakol ni best. Depan belakang kiri kanan semua ada tempat cuci mata.. X cukup souvenir..xpe.. Dpn hotel ada.. Kaki sakit? Xpe..tepi hotel ada.. Lapor? Xpe..depan hotel jalan sikit.. Ada.. Semua adala..

Malam lapor.. Kami pun makan kt luar..nama rocky muslim.. Nak roti canai? Nasi goreng? Semua boleh



Lepas makan..singgah balik kedai kedai souvenir dpn hotel.. Jalan jalan..tengok tengok..berkenan beli.. 😁😁



Kayla.. Buat masa ni.. Tu je yg FN ingat.. Hehe.. Esok time to explore more .. Tunggu..

Next entry

Percutian ke Hatyai day 2 April 2017

Love FN