Wednesday, 1 February 2017

Jejak FN : Percutian ke Padang - Bukit Tinggi 2016 Day 3

Assalamualaikum n hi sume..

Sambung kite day 3.. So apa plan eh.. Check this out..

Kharisma hotel --> check out --> jam gadang --> pasar atas --> linduang bulan --> rumah pak datuk --> padang --> check in hotel rangkayo basa --> pantai air manis malin kundang --> pondok ikan bakar

Ok pagi tu dlm kul 9 kiteorg bersarapan dekat hotel je.. Sambil nak menunggu pasar atas bukak... fN sempat menjamunmata kat depan hotel ni...ada apa? Ada org buat jualan kain n cenderahati ... Boleh dpt murah... Kalau korg x sempat nak beli cenderahati kat sana.. Korang boleh beli dengan mereka ni..





Ok..dlm jam 10 cmtu.. Kiteorg pun gerak naik bus ke jam gadang.. Kirenya dah check out la...sbb hari ni terus ke padang... Kenapa pergi lagi? Semalam dah oergi? Ye.. Tu FN ngan mak n beberapa org je yg dh pergi.., tp ada sekumpulan lagi yang mana baru first time g bukit tinggi x naik lagi ke pasar atas..so kite ikut je..

Dalam 10 minit sampai la kt jam gadang... Jalan sikit ke pasar atas....waktu tu belum sume buka.. So waktu ni..mmg kalau nak beli boleh dpt murah lagi okay.. Mcm FN cakap sebelum ni..design design lebih exclusive n cantik... Nak berniaga pun okay.. Diorg akan bagi name card diorg..communicate guna whatsapp n nnti diorg hntr kain ke Malaysia...







Ok.. Sebb FN pun dah pergi smlm.. fN dah dpt apa yg FN nk.. So cepat je la sampai tempt tunggu bus... Tp disebabkan guna agent ni..so FN ngan mak kena menunggu la makcik makcik habis shopping baru boleh panggil bus dtg n bertolak... Nak kematu dah ni.. 

Ok..on the way nak ke padang which it takes about 3 jam.. Bus pun menyinggah tempat tempat kelmarin..mcm linduang bulan.. Huh lupe linduang bulan tu apa? Check this entry

Dah habis shopping last minute.. Dah masuk waktu lunch.. So kiteorg pun lunch kat rumah pak datuk.. Boleh pilih makanan hidang atau x.. fN mmg suka makanan hidang ni.. Senang... Tp mungkin agak mahal kot..sbb apa yang kite sentuh..die charge eventhough secubit..hehe.. N x lupe jus alpukat.. Masa ni mmg susah nak cari alpukat sbb diorg kate bukan musim... Kt sini je ada.. Ok..x kempunan 
dah..






Sebelum bertolak ke padang... Jgn lupa tapau rendang die...sedap.. Dlm rp50,000 untuk 4 ketul kot.. Mahal kan? Dalam rm15.+- .. Leh makan kt padang nanti

Kami pun bertolak ke padang tanpa menyinggah kat mana mana lagi.. Masa ni x silap lebih kurang 1 jam 30 minit sampai la.. Sempatla tgk cite bukit tinggi tu..apa nama die tenggelamnya kapal van der wijck.. Apa kena mengena.. Tu hero tu datang dr pasir panjang bukit tinggi.. Adalah kena mengena skit.. Ok.. fN pun x tau FN ckp ni..ok next..


Mcm mana kite tau kite dah sampai padang... Cube tgk bawah ni..




Kalau korang nampak je, maksudnya dah sampai padangla tu... 


Padang ni agak panans... N agak busy skit...n leh dikatekan modern sikit dr bukit tinggi.. Tapi dlm kesibukan tu.. Korang still akan nampak laut.. Mmg dekat sgt...



Ok..FN pun sampai kat hotel rangkayo basa.. Ada dlm 3 tingkt kot.. So masa ni.. Kami diberi pilihan sama ada nak free n easy atau nak g tempat malin kundang. Lepas tunaikan tanggungjawab n rehat sekejap..jom g malin kundang







. Ok.. FN takkan lepaskan kalau g malin kundang ni.. Ye la ni baru first time kot.. Tp g sana kena byr asing.. FN x ingt bape...sorry...n nak g pantai manis malin kundang ni x leh naik bus...sebb jalan die sempit giler..korng just bygkan mcm nak g cameron..tp lagi sempit... Sebb tu Fn kena naik 2 kereta nak g sna...



Sampai je di pantai... Tgk mcm biase je mcm kt malaysia...cume kelebihan die sebb ada batu malin kundang tgh sujud tu...

Malin kundang
Masa kat situ... Ada ramai photographer 2 ..hihi.. Yg boleh tolong amik gambar korang kt sana.. Tapi kena byr la.. Diorg pun akan citekan apa yg terjadi sebenarnya dekat malin kundang ni.. Fn nak jimat duit... So tangkap gambo sendirila...







Dah puas ambil gambar, berdekatan kat situ pun ada jual air kelapa.. Sambil sambil tengok sunset tu..apa kata minum air kelapa.. Wow.. Romantik gitu dengan mak..walaupun batu malin kundang si derhaka ada depan mata 😓





Ok.. Kalau bagi mereka yang nak beli souvenir dekat sini pun ada kedai kedai yang korang boleh tengok... 






Ok.. Dah puas dapat apa yang dihajati..jom la balik.., hari tu nak maghrib dah..

Dalam pukul 7 macam tu.. Kiteorg dibawa ke pondok ikan bakar padang.. Kat sini takda pilih pilih lauk ye.. Semua dah dihidang.. Hanya yang bakar bakar sahaja.. Tapi bila korang masuk kat dalam kedai ni...rasa macam agak sesak nafas.., 





Eventhough mereka bakar ikan bakar tu di luar...tapi..asap die sampai masuk restaurant tu.. Walaupaun ada kipas..tapi.. Sesak... Kesian gak makcik makcik kat situ.., tapi xdela sesak sampai x boleh nafas ye.., still boleh... Cume kita akan rasa tak selesa je..





Ok.. Habis makan malam.. Kiteorg pun dibawak balik ke hotel... Malam kat padang tak sama macam malam di bukit tinggi... At least kat bukit tinggi..orang yang jual jual tu datang kat hotel dan berniaga di depan hotel...tapi kat sini..tiada.., so.. Kemasla baju baju yang ada... N jomla tido..

Esok.. Balik

Love FN




7


















Tuesday, 24 January 2017

Jejak FN : Percutian ke Padang - Bukit Tinggi 2016 Day 2

Assalamualaikum n hi sume..

Selamat tahun baru.. 2017..dah lambat nak wish...tp nak wish jugak... Semoga korang sume berada dalam keadaan sihat walaifiat .. 

FN nak sambung percutian ke Padang yg tertangguh hampir 2 bulan tu.hehe

Day 2

kharisma hotel --> sulaman & bondiran H. Rosma --> Kiniko Enterprise --> Pagar Ruyung --> Pondok Flora Restaurant --> masjid -->Jam Gadang --> Pasar Atas 

Lepas FN sarapan kt hotel, kami terus pergi ke first destination.. Sulaman & Bondiran H. Rosma. Apa ada kat sini? Kat sini die mcm pusat latihan untuk jahit sulam kain.. Ala..baju yg korang pakai sulam cantik2 tu.. Kat sini la die buat...mcm kilang la... Tapi kat sini.. Kite boleh nampak mcm mana die buat..berapa lama... Design ape... Tapi yang jahit ni sume muda muda belaka... Dlm belasan n awal 20an.. Cer tgk









Lepas tu... Kiteorg dibawa ke Kiniko Enterprise utk rasa kopi taik musang..haha.. Boleh ke minum.. fN? Oh tidak...haha..minum kopi biase sudah...sekadar memenuhi syarat...



Bila korang datang kt tempat ni...memula tu korang akan nampak kilang buat kopi n kilang keropok pisqng.. Tp serius keropok pisang die daebak! Lebih2 lagi yang sira dengan gula merah... Peh.. 




Pastu kopi die FN x tau cmne  die buat.. Tapi nak daratan kopi sebelum dipack pack kecik...

Bila kuar dari kilang tu..korang akan masuk ke 1 kedai ..masuk2 je nampak keropok.. So final product dari kilang akan dijual kat sini... Kulit kayu manis skali ada jual kt sini... Tapi jangan duk situ je  cari keropok ... 





Rasa rasa nak tinggalkan jejak..meh la tampat business kad korg..hehe..

Korang terus masuk ke dalam.. Ada mcm cafe...hrmm nak kate cafe x..mcm tempat minum kopi n goreng gorengan ada.. The view was so nice tau... Amikla gambo...







Ok..kat sini x lama lah.. Then diorg bawak ke pagar ruyung... Nak ke pagar ruyung ni amik, masa lebih kurang 2 jam la.. Dalam perjalanan ke pagar ruyung ...tour guide citela pasal pagar ruyung ni ..n kalau cer korang cari lagu..."ayam den lepaih" oi oi.. Ayam den lepaih..

Nak tulis bebyk x reti lgu tu.. Tp Fn confirm korang pernah dengar...

Pagar ruyung





Sampai sampai kat sini... Korang akan nampak... Betapa besarnya istana pagar ruyung ni... Semuanya dari kayu...mcm istana meranti kat Negeri Sembilan tu...samelah... Adat pepatih dtg dari sini... So kite dengan bukit tinggi ni xde byk beza sebenarnya...

Bila korang masuk.. Boleh pilih nak sama ada nak jalan or nak naik kereta ape ntah nama die.. FN saje pilih naik kete tu...nak try.. Ehhee..last 2 dua org je naik.. Keliling istana jugak.. Boleh la tgk..



Tapi kalau korang nampak org pakai pakaian patung tu.. Tangkapla gambar dgn die...berpanas diorg.. Ada yg tua... Tetap teguh dgn keje halal mereka.. Semoga diorg dimurahkan rezeki...amin



Ok.. Ni baru first time FN masuk sampai dalam istana.. Sebuah muzium untuk korang yang nak tahu sejarah tentang Pagar Ruyung...jgn tanya FN apa yg FN bace..FN bukan peminat sejarah.. Harap maklum..






Ok dah habis pusing..FN terus ke tempat bus.. Dan kat situ mcm mcm souvenir yg korang boleh beli.. Mcm mcm..ada yg murah n mahal...pilih je mana berkenan...




Masa ni dh dlm bus..tu yg gelap mcm malam je..padahl..teriknha yang amat


Ok..perut pun lapar..jomla makan

Kali ni kite makan berpemandangankan sawah padi... Tenang je.. Nama restoran tu Pondok Flora restoran



Masuk2 je korang akan nampak org jual keris n parang..jgn risau.. Diorg bukannye nak tikam okay... Bagi diorg souvenir la utk dibawa pulang...tapi mana yg nak bawak balik tu...pastikan masuk luggage k..no hand carry..



Masuk dlm sikit... Nampak si owl.. Dalam 4 ekor...comel comel sumenye...n pemalu sangat..hihi






Ok..dah..perut pun keroncong...jom makan..

Kiteorg makan hidang.. Mcm mcm ada...sebelah tu kolam ikan...sebelah tu sawah... Sejuk je mata.. Tenang...




Kenyang dah... Kiteorg terus naik bus ke masjid buat jamak ... Sepanjang perjalanan...nampakla 2 e masjid...tapi masjid ni paling besar n cantik..



Lepas dah selesaikan tanggungjawab.., kiteorg terus g jam gadang di mana...inilah landmark utk sesapa yg ke bukit tinggi.. Kalau x pergi sini...makanya..belumla jejak kaki ke bukit tinggi maknanya..

Jam gadang ni ada uniknya...



Cube tengok jam tu... Pukul 4 dia ..,no die pelik.. Bukan IV kan? Jgn tanya FN kenapa... fN pun x sempat bertanya kat mr google..

Kat dataran jam gadang tu.. Ada org berpakaian patung n mcm mcm souvenir jual kt situ... Mmg nyk.. Tp kalau nak lagi byk.. Better g pasar malam die... Betul betul sebelah pasar atas..



Pasar atas 



Pasar atas ni..die mcm pasar siti khadijah kt kelantan/ pasar payang kt terengganu tu... Byk jual kain..telekung...tudung... Mcm mcm..
Kekdng kn korng boleh dptmurah n design diorg agak cantiklh berbanding kt butik2 yg fN pergi semalam tu..





Rasenya this is one stop centre utk korng menyinggah.. X rugi simpn sikit duit n melbur kt sini... Kalau korng rsa nak but business pun...diorg boleh hntr...







Ok..dah habis shopping...FN n mk g makan malam kat Shopping mall Ramayana.. Kat dalam shopping mall ni..korang try cari bakso..die bahagian belakang mall...dekat dengan kedai roti bau coffee tu...haha..FN x ingt nama die ape...





Bakso die mmg sedap...tiap kali pergi sini xkan lupe menyinggah... Leps tu kalau korang nak sambung shopping kat dlm mall tu pun boleh... Die 2 /3 tingkt...ntah FN pun x ingat sgt.. Ok badan pun penat..mak FN pun byk jalan...jomlah balik

Owh sebelum tu lupe nak ckp... Bila kiteorg ditinggalkan kat dataran jam gadang... Bus x tunggu n terus balik..so FN kena balik sendiri ..

Mcm mana nak balik... Kat menara jam gadang tu ada bus/angkut...tp FN x reti n tak tau kat mana.. So FN amiklah kete kuda... Dlm rp50,0000 kot... Smpailah hotel... Best gak pusing pusing naik kiete kuda ni..haha.. Tapi kete kuda ni agak sempit... Mak FN hampir jatuh gak tak boleh nak melangkah... So hati2 sape yg nak naik tu k...





Oklah...end of day 2..badan pun dah penat.. Rehat dulula.. Esok...agaknya apa aktiviti eh...

Stay tuned..


Love FN









B