Thursday, 10 May 2018

Jejak FN : Transit 10 jam di Dubai , April 2018.

Assalamualaikum n hi sume...

Dah bersarang rasenye blog ni x berupdate...byk lg sebenarnya nk kena update, tp FN teruja nak menulis latest percutian FN ke negara eropah..

Tapi sebelum tu, biar FN cite sikit, transit FN di dubai selama 10 jam sebelum ke london..

KLIA --> Dubai Airport --> Dubai Frame --> Burj Al Arab,Jumeirah Beach --> Dubai Marina --> Jumeirah Beach Residence (JBR) Dubai eye --> Dubai Mall --> Burj Khalifah --> Dubai Aquarium --> Dinasour Fossil --> Kebab Grill Dubai Foodcourt --> Hard Rock Dubai ---> Dubai Souk --> Dubai Water Tazi --> Dubai Airport




Trip kali ni FN dengan Bff Fn.. Tajuk die? #bfftrip3.0 ... Haha 

Kami bertolak dari KLIA dlm kul 1.20am mcm tu , naik emirates.. Ni first time kami transit , naik emirates n jalan jauh smpai ke europe.



Ok straight to the point. Sebelum kami ke dubai.,.. FN dah plan nak guna ground kt sana...instead of naik mrt sendiri..jln sendiri..so pilihan yg terbaik amik ground...

Cari punye cari sekali ternampak ground fb kakijalan.dubai ... Abg yus nama die... Die dh tinggal kt dubai selama 3 tahun... So sementara tu die buat freelance jalan jalan dubai sebelum balik Malaysia ... fN dh tau kt dubai nak g mana and berapa lama transit..so FN bg plan FN n nnti die akan plankan jadual...

Bwh ni plan FN,

1. Dubai frame
2. Burj al arab ( jumeirah beach)
3. Burj khalifah
4. Hard rock cafe
5. Dubai souk

Tapi yg kami dapat? Lebih dari itu... Best sgt...

Perjalanan dari kuala lumpur ke dubai mengambil masa dalam 6-7 jam mcm tu.. Bila kami bertolak dari  kuala lumpur, waktu masa tu jam 1.30am sampai di dubai 4.30am... Nmpak mcm kejap kan..tp disitu dah ada perbezaan.. Tp FN dh tak ingt berapa beza masa.. 

Dalam emirates, kami dah diberi makan so bila sampai di dubai x terasa lapar sgt...boleh proceed dgn tour...



Ruang antara kaki ngan seat depan pun luas, movie pun latest... Naik emirates mmg best...x rase gegaran die..ye la kapal besau... So tak terasa sgt... Oh lupe..jgn risau..makann dlm ni sume halal...die dh mention dlm menu...


Sehari sebelum kami berjumpa...die akan bgtau kt mana nak tunggu n kereta apa... So bila sampai je bumi dubai..kami terus ke tempat yg diberitahu...




Ok touch down je kt dubai... MasyaAllah, besar nye airport die...


                                                 

mmg cantik seperti yg diberitahu dalam blog blog lain.... Untuk pengetahuan sume... For passport malaysia... Kite tak perlu buat visa if nak masuk dubai ni..meaning if transit lama n nk explore dubai... Just bawak passport kite...g imigresen mcm biase...kite akan dpt visa on arrival for free.. Then u freely can explore dubai... 

If korang nak pergi sendiri ke satu tempat, korang still boleh naik metro die... Senang...

Ok done lepas imigresen... Kite terus proceed ke tempat yg dituju..tapi sebelum tu nampak signage dubai..apalagi


Kami start our journey dlm jam 7am masa dubai... 

First stop kami di dubai frame




Ni memang tempat FN nak pergi... The latest attraction kt dubai...
Kenapa dubai frame? Sebb bentuk die sebijik mcm frame gambar... FN x naik ke atas...sbb x cukup masa... So mostly kami di spot spot menarik hanya touch, capture n go... Tp ok what..tinggalkan jejak sikit..next time boleh pergi lagi...

Bagi sesape nak naik dubai frame ni..harga die lebih kurang 50aed ... Pastikan korang x gayat ye..sbb bila naik lift ke tingkat atas...korang boleh nampak luar...memang tinggi...bila dah sampai atas... Boleh nampak lantai die lutsinar ...so boleh see through...

Second stop terus ke burj al arab, jumeirah beach


Bila pergi dubai..x sah kalau x pergi burj al arab and the beach... Kt sini free je... Pantai die ok... Tapi panas ya amat... So pakai sun block ye... Xde ape pun boleh buat kecuali jalan jalan n mandi2.. 






Kami of course tak mandi...haha...  Tangkap gambar je terus naik kete ke next destination.

Third destination  xde dlm senarai... Tp abg yus ckp..alang alang dh dekat..die bwk kiteorg ke dubai marina...








 Sebenarnya mmg dlm senarai FN sebelum ni..tp terpaksa keluarkan sbb ingt masa pack... Tp alang2 abg yus nk bwk..so kiteorg akan ke dubai marina akhirnya...



Apa yg ada di sini? Mcm perhentian kapal org kaya... Ala mcm kt langkawi tu..yg harbour2 tu..x ingt.. Lebih kurang mcm tu... Tp kt sini view die cantik...tetibe fefeeling org kaya...wah gitu... Teringin nak naik kapal tu..tp ..hrm..masa mencemburui kami... Abg yus drop je kiteorg kt dubai marina ni..die bg masa 15 minit pastu die amik balik kt tempt yg sama...sbb die kate takde tempat parking ..so dah sampai masa...kiteorg naik balik kete, then abg yus bwk lagi kami ke tempat yg xde dlm destinasi..

Destinasi kami yg keempat, jumeirah beach resident (dubai eye)



Abg yus ckp, kalau rase rase nak naik unta jalan dekat pantai ni mungkin boleh jumpe unta tu.. Tp kiteorg tak cari la..sbb.. Panas die ,...ya Allah..tuhan je yg tahu... Sebenarnya area jbr ni ada shopping mall... Korang leh masuk mall tu n jbr ni jugak dekat ngn dubai eye... 




Tapi waktu ni dubai eye tak siap lagi x silap...


Abg yus mcm biase...drop kiteorg...bila dh lebih kurang 20 minutes, die dtg amik kiteorg balik... 

Yang kelima, kami dibawa terus ke dubai mall



Kat sini sejuk sikit, maklumla mall kan.. One thing about the mall.... Parking diorg free kot... Xyah byr parking fee.... Dubai mall dibuka pukul 10am... So after kiterog visit sume tempat sebelum ni..ngam ngam dubai mall baru buka..so parking die byk lagi...

Kami terus di bawa ke burj khalifah. 







Menara tertinggi di dunia.. Akhirnya kami smpai n dpt tinggalkan jejak ...hehe..burj khalifah ni die kat bhgn luar mall.... Ala mcm tengok klcc... Mcm tu la burj khalifah... Cume kalau nak tangkap gambo smpai ke atas..better buat panorama... Baru best...



Bila fn bace blog, diorg ckp burj khalifah ni bila malam lagi best... Hrmm... One day i'll be back..



Sebelum makan tghhari.. Kiteorg dibawa ke dubai aquarium n dinasour fossil kt dlm dubai mall jugak... Alang2 dh ada kt sini..kite tgk mana yg sempat..



Dubai aquarium..mmg besar sgt..rasenye besar mcm kt korea tu kot..



Dinasour fossil ni sebelah je aquarium tu.. Jom tgk sat rangka dinasour ni..mana tau tetibe bergerak mcm night at museum ke.
.



Dah penat...pastu minta abg yus tunjukkan kt kiteorg food court... Ye lz..even though kt dubai kul 10.30am, tp kt malaysia dh nak masuk 2.30pm, mana la perut tak berkeroncong kan..so kiteorg mkn kejap kt food court namanya Kebab Grill.. Portion diorg besar tau..





 If portion 2 org tu leh makan 4 org... Kiteorg mkn kebab grill..amik 2 set...tp malangnye tak habis...

Tepat kul 11.30am, terus terkocoh2 ke hard rock cafe dubai.. 




Ini perkara wAjib untuk FN, bcz FN ni hard rock t shirt collector...



 Kelakar nye kt sini... Sbb nk kejar masa, 20 minit je kiteorg shopping siap terus...sbb acara yg paling penting ialah dubai souk


Last pit stop, dubai souk





Tempat ni paling penting sbb mak FN ada kirim mcm mcm kt sini...matila kalau x sempt beli cushion cover die...nk ckp ape nnti...






Nak tak nak kena pergi...

Owh apa yg ada kat sini? If you're looking for table cloth, spra, cushion cover, table runner , pinggan cantik, n mcm mcm lagi... Sini la tempat die...untuk suri rumah... Mmg heaven untuk diorg..




. Rasenye mau amik masa 1 hari utk memilih..tp FN xde masa tu... Cume ada 1 jam je..FN dh tau  ak beli ape... So pilih, n byr... 

Dubai souk yg kami pergi ni yg lama... If korang nak g dubai souk new... Kena naik water taxi...



 Harga die x silap 1aed..fn mmg nak naik...tapi tak sempat..amik gambo pun jadila...


Sebenarnya..kat dubai ni byk tempat menarik untuk diexplore.. Setakat transit 10 jam mmg tak sempat.. Paling2 amik 3 hari or 4 hari g dubai..baru best..selain dari tempat yg FN pergi ni..ada lagi tempat menarik lain yg korang leh consider..antaranya..



1. Dubai gold souk
2. Dolphin bay
3. Naif souk bazaar
4. Desert safari dubai
5. Miracle garden
6. Ferrari world abu dhabi ( 2 jam dari dubai)
7. Ski dubai
8. Global village

Ok Masa dah tunjuk kul 1 lebih.. Next flight kul 3.55pm.., sempt ke tak ni... Adoyai.. Abg yus drive tenang je...akhirnya kami smpai ke airport... Kami byr as per agree ke abg yus n say thank you, terus terkocoh2 ke imigresen untuk naik next flight ke heathrow...

Fuh, nasib sempat... Kami berlepas ke next london dlm kul 3.55pm .. So dlm flight sambung tgk cite n diberi makan untuk dinner... Alhamdulillah..sume selamat n lepas...





waktu kt malaysia kul 8pm dah..


bye dubai sebelum end.. Special thanks to abg yus dari kakijalan.dubai n noor azila kwn fb sbb byk gak info dari dr beliau.. Thanks again



So next blog bila kami smpai london, see my next entry k.. Till then... 



hello london.. 


Love fn

1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete