Thursday, 21 September 2017

Jejak FN : Percutian ke Hatyai, Thailand Day 1 April 2017


Assalamualaikum n hi sume..

Trip kali ni kite ke Hatyai, Thailand 3 h 2 m mengikut rombongan cik kiah.. 😅😅

Seperti biasa ,kalau FN ikut rombongan..maksudnya FN dengan mak FN ler 😘

Untuk pengetahuan, this is my first time FN ke Thailand 🇹🇭. X pernah cecah kaki kecuali dekat dengan wan kelian tu..

Kami bertolak menaiki bus dari KL ke perlis pada pukul 10mlm.. Sesampai di perlis.. Kami diberhentikan di satu tenpat untuk tour guide ambil arrival card sebelum kami ke boader.



Kami sampai di border thailand jam 7.30am.. Dlm jam 8, tambahan waktu cuti.. Ramai nye manusia menunggu masa passport mereka untuk dichop.. Setelah 2 jam menunggu..



baru selesai semua dan kami mula berangkat ke hatyai menggunakan bus yg sama..

Untuk destinasi pertama.. Kami singgah di sebuah kedai makan halal di sana..



FN x dpt makan sgt..sbb sayur byk sgt..n kebykkan makanan mereka ada letak halia.. Jadi bau dia agak mengganggu jugak.. Tp disebbkan lepas ni kami x singgah makan di mana mana ..terpaksa sumbat jugak 

Untuk destinasi ke dua, kami singgah di kedai favourite travel agent iaitu Kaysorn souvenir.


Disini banyak barang2 souvenir dari bag ke baju ke sourvenir kecik2 semua ada.. Tp kalau x cukup kt sini..depan hotel pun ada jugak..

Selepas tu, kami dibawa ke Nora Plaza..



 Di sini kedai souvenir lebih besar dan luas. Di sini boleh jugak cari barangan kulit ..ubat..cream panas..n bag souvenir yg mungkin takde kt tempat lain.

Sebelum kami turun dari bas, kami diberikan siap siap discount card 20% jika ada pembelian.


 Kalau x.. Bagi balik kad tu masa nak keluar kedai tu nanti.

Bagi mereka yang nak cari makanan kering..or kudap kudapan.. Bolehla datang kt sini.



Kat sini macam kilang keropok macam tu la.. Masa memilih memang best..tp masa membayar...azab.. Lama sgt..ramai org.. Kaunter sikit je..

Destinasi seterusnya kami ke satu tenpat..x tau nama..


 Tempat ni lebih kurang mcm padang besar.. Maksudnya.. Tenpat barangan murah..bagi mereka nak cari barangan copy ori..kuali..




 Periuk dtgla sini.. Tapi bawakla siap siap kipas tgn.. Sebb panas sgt.. Takut pening nanti..

Lepas dah penat melontar.. Akhirnya kami ke hotel untuk check in. Hotel kami betul betul terletak di tengah bandar.
 Sakol hotel.



Kebetulan waktu tu ada pesta makanan kat hatyai ni..apalagi..kami pun join jugak.





Hotel sakol ni best. Depan belakang kiri kanan semua ada tempat cuci mata.. X cukup souvenir..xpe.. Dpn hotel ada.. Kaki sakit? Xpe..tepi hotel ada.. Lapor? Xpe..depan hotel jalan sikit.. Ada.. Semua adala..

Malam lapor.. Kami pun makan kt luar..nama rocky muslim.. Nak roti canai? Nasi goreng? Semua boleh



Lepas makan..singgah balik kedai kedai souvenir dpn hotel.. Jalan jalan..tengok tengok..berkenan beli.. 😁😁



Kayla.. Buat masa ni.. Tu je yg FN ingat.. Hehe.. Esok time to explore more .. Tunggu..

Next entry

Percutian ke Hatyai day 2 April 2017

Love FN



8 comments:

  1. Bestnya g jalan sini. Nampak keropok yang sedap tu selalu makan dulu kat ofis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mesti yg dalam tin tu kan??..haha..x sempat nak beli..ramai sgt org masa nak bayar

      Delete
  2. Replies
    1. Sis JM.! Fn pun baru terjah blog sis hari tu..tetibe JM singgah.. Terharu..hehe.. Ada je sis.. Sy tgh tgk mood nak karang.. Mood tak smpai..ada 3 tertunggak nk tulis..hehe.thanks Jm singgah blog FN

      Delete
  3. Tempat tak tau nama? Alaaa kalau tahu leh masuk itie utk yoping

    ReplyDelete
    Replies
    1. A ah..tak tau nama die..tp mmg popular ..

      Delete
  4. Nak tanya hotel ni leh duk 3 orang 1 bilik x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maksudnya 1 bilik 2 org duduk 3 org? ..saya x sure plak if diorg ada provide extra bed ..

      Delete