Friday, 7 April 2017

Jejak FN : Percutian ke Perth, Western Australia Day 1





Assalamualaikum n hi sume..

Dah lama rasenye tak update blog ni...ok kali ni FN nak bawak korang sume ke tempat yg FN berbulan bulan merancang nak ke negara kangaroos and koalas ni... It's Perth, Australia!!



Hari pertama 29.3.2017

Klia 2 --> Perth Airport --> Hertz Car Rental --> Irdina Homestay --> Caversham Wildlife Park --> Charcoal Chicken Daniella --> Swan River --> Blue boat House --> Elizabeth Quay --> Bell Tower --> Insan Cafe

Hari pertama kami bertolak dr Klia 2 pada Rabu pagi jam 00.05am


Sengaja FN pilih waktu ni sebb FN nak memaxima kan waktu yg berharga kat sana..FN booking flight ni lebih kurang 4 bulan sebelum bertolak n sekali ngan luggage return 20kg n meals return.



Baru baru ni Air asia ada mengetatkan peraturan hand carry 7kg.. So last minutes, FN tambah pergi another 40kg for 4 person.  total semua RM747..😓 dari RM 696

Perjalanan dari KL ke Perth mengambil masa lebih kurang 5 jam 25 minit.. Dalam perjalanan ke perth, diorg akan bagi declaration card.. Declare makanan yang korang bawak n medicine skali...



mcm FN dah siap siap buat listing..in case diorng tanye..tunjukkan je listing tu..


Dah sampai..



Kalau korang lupe buat itinerary, jgn risau..masuk masuk airport je ade guide/brochure ttg perth..ok..nanti ulangkaji balik ye..


perkara yang paling takut waktu lalu kat imigresen perth ni masa nak declare makanan n luggage check.. Tp yg best nye imigresen perth boleh check in group.. Maksudnye.. Kite tak mengadap sorang aorang kat depan imigresen.. Pergi mengadap secara kumpulan... Nanti die akn tanya..berapa lama di perth? Tinggal kat mana? Nak pergi mana? Pergi perth untuk holiday ke business...tu je..

Pastu die tanye..bawak pape barang x makanan ke medicine ke... Kalau korang bawak..declAre je..dlm arrival card tak tahu...declare je ye.. Dari kite buat buat ckp tak..kang naya dik ooi..

Dah lepas imigresen, step kedua declare skali lagi barang dekat diorng.. Kali ni group FN ken beratur..ada tempat diorng nak check..bermulala nampak anjing penghidu ...tp aniing tu comel..


.haha.. Die akan hidu kat bag kite.. Manalah tau kite bawak dadah ke ape ke.. Tp alhamdulillah... Semua lepas n selamat... Yahooo... Dah boleh ckp...yeah..it's perth..!..


Perkara pertama Fn cari is simkad.. Ramai orang propose dlm blog amik OPTUS.. fN tak tahu pakej diorg mcm mana..yg FN nampak..500mb aud2 ( kalau 8gb mcm aud32) mahal... Fn g Vodafone..



ramai beratur kat Optus mungkin diorg tak perasan ttng promotion Vodafone tu..

Diorg ada promotion.. 8gb : Aud 20 .. Ok kan? FN 4 orng..so beli 2 simkad je..then buat hotspot all the time.. Jgn risau...takkan habis..

Simkad dah settle, sambat sat air coffee yg famous tu..



Lepas dah settle..barulah FN nak g terjah sewa kete kt airport..sbb rata rata yg FN tgk kat online..semua nak pickup n drop off kat tempat lain.. N if nak drop off kat airport ade charge aud50.. Xnak la..


nampak thrifty kan..tak amik pon..kiteorg guna rentalscar.com .. amik HERTZ


fN buat keputusan redah je kt airport.. Mmg ade..tp mahal.. Memula FN try Thrifty..tp agak mahal... So FN try Hertz..pun mahal gak .. fN google on the spot.. Rentalscar.com.. FnN search..yes! Dah dpt.. hertz cAr rental... 5 hari unlimited mileage aud 186.50 pastu FN add full protection aud103.05..total rm289.55

Car hire charge : Aud186.50
excess protection : Aud103.05
Total charge : Aud289.55 ( unlimited mileage)

Untuk license, Fn guna license Malaysia je.. Right handed driving car..so same je dengan Malaysia.. Things that u need to know.. Orng Aussie ni suka bawak pelahan.. Byk signboard diorg tentang kelajuan.. So beware dgn signboard.. Kalau x.. Surat saman menanti anda..😁



Dah dpt kunci kereta.. Pergi ke tempat amik kete and another thing u should know.. Check and kalau boleh amik video satu kereta.. Check mana calar mana yg kemek.. At least waktu kite hantar tu..bila die kate kete kemek sbb kite.. Kite ade prove..so diorg tak boleh buat pape..



Ok semua dah settle.. Let's go bebeh..


Kalau nak amik kete beso silakan..sbb kiteorg nak jimat minyak..amikla swift..walaupun padat n sendat..hehe


Perjalanan dari Airport ke Irdina Homestay amik masa dalam 30 minit je..Owner Irdina Homestay ni melayu, en badh ngan izan nama die.. En badh dah lama duk perth 16 tahun dah.. Dah jadi resident Aussie..



akhirnya jejak perth jugak




Bila kiteorg sampai ke Irdina Homestay kat perth cbd ni... Kiteorg kena tunggu sbb en badh tersalah rumah die tunggu.. fyi.. Homestay die byk kat perth ni..die tersalah tunggu kt rumah lain.. So amik masa dalam setengah jam gam menunggu..

Untuk Irdina Homestay ni, kiteorg x amik satu rumah pun.. Sewa bilik je.. Masterbed room.. Aud130 sorang., okla..semua ada..dapur, washing machine, iron, garage.. sebelum ke sini, FN dah byr booking.. So balance byr waktu check in.. Aud220 and bond 30.. Bond tu nnti die bg balik..







Dah masuk.. Rehat..FN keluar balik dlm kul 11 camtu..tp panas die mcm kul 2pm.. kiteorg terus gerak ke Caversham Wildlife Park



Caversham wildlife park

Masuk : aud28
Opening hours 9am to 5.30pm
The farm show 
Meet the koalas
Kangaroos
Wombat







Masuk masuk je cari Kangaroos.. Wah.. Terbongkang sume kekenyangan... Semua tido.. Ala.. X dpt feeding the kangaroos... So kalau korang nak feed kangaroos,make sure dtg awal..













Dlm 12.30, FN dah mula gerak ke The Farm Show.. Ala..yg diorg cukur kambing biri biri tu.. Haha..kelakor pun ade.. Tgk je la kt bawah ni..











Lepas dah dpt tgk the sheeps, kiteorg terus ke Meet the Koalas, walaupun ada masa 35minit lagi..tp sanggup tunggu..sbb kalau tak.. Beratur punyala panjang..x sanggup mak...








Dah settle..ingat nak g tgk wombat..tp ada yg dah penat n lapo.. Ye la..bygkan dr airport sampai kul 3pm x makan pape lagi..dah takde tenaga dah.. Kalau ikutkan FN nak g cari wombat tu ngan penguin..tp ikut majoriti...xpe..next time maybe 😁






Dah kuar dari caversham, kiteorg terus ke Charcoal Chicken Daniella

charcoal chicken daniella



Dari caversham ke Daniella amik masa dalam 30 minit jugak.. Sampai je ada parking..terus masuk n order Family set.. Ada ayam, kambing, nasi beriyani, seafood salad ngan air...kenyang jugaklah...







Dah habis ..kiteorg cepat cepat ke tempat wajib bergambo...Blue Boat House

Dalam perjalanan ke Blue Boat House, kiteorg singgah ke Swan River..besar giler laut die.. Cantik sgt permandangan..dlm 30 minit gak dari Daniella...Berhenti tempat parking... Pastu bergambo la kite.. Ok..parking kt sini ada sign die tersendiri...1/4p, 1/2p, 2p, 4p.. Maksudnya.. 1/4p tu..free 15 minit je..dan sebangainya..





Kiteorg x lama.. Bergambo ..terus ke blue boat house.. X jauh.. Dalm 5 minit je nak ke car park die.. Tp hati2.. Byk perkara yang x diingini berlaku dgn car park sini.. Ada kena pecah cermin.. Mmg kalau korang tgk kat parking ni..byk sepihan sepihan cermin kete..so make sure, jgn tinggalkan pape kat dlm kete ok..

Dari car park ke blue boat house kiteorg jln kaki.. Jauh gak la..dalam 10 minit baru smpai..sampai sampai je nasib baik xde orang.. Terus bergambo.. Kalau x..korang kena menunggu turn..apa ada di blue boat ni..? Rumah biru tu je.. Hah?. FN pun x sure sgt..










Dah dpt moment yg terbaik.. FN terus ke Elizabeth Quay.. Kat sini malam malam die cantik.. Dlm 30 sampaila ke sana...


Bagi yang bawak budak2..ada permainan kt sana.. Masa FN pergi sana...ada pesta makanan kat dataran diorg.. Tp kiteorg teragak2 nak masuk..last last tak masuk..haha..







Jalan kaki dlm 10 minit kiteorg gerak ke Bell Tower.. Malam die cantik tower ni..bertukar tukar kaler lampu die..




Lepas dah amik gambo semua.. Kami pun gerak ke murray street untuk cari makan malam.. Satu je kt perth ni.lsusahnye nak dpt parking.. Kiteorg ingat nak makan kat Insan Cafe kat murray street tu..tp parking takde..so kiteorg balik je la ke homestay...

Sampai sampai je homestay, en badh pun ade...kiteorg lupe tutup aircond.. Kite tegur.. 😅..tp dlm die tegur2 pun..kiteorg minta tolong die still tolong.. Die bawak kiteorg kuar cari makan kt Insan cafe ...tunggu sampai kiteorg dpt makanan..hantar balik.. Terbaik la..haha.. 

Ok..hari pun dah malam... Kiteorg tapau makan di rumah.. N tido.. Ok next entry jalan agak jauh.. Hari ni kena tido lena..

Oklah..tunggu next entry k..

Love FN



                                           Percutian ke Perth, Western Australia Day 2
































10 comments:

  1. Wahhh dah merata FN berjalan ni. Kura-Kura balik-balik Korea HAHAHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. korea still daebak... best korea.. pergi 10 kali pun xpe..haha

      Delete
    2. FN berjalan sakannnnnn....

      Delete
  2. Hi Sis... ada contact number x Irdina homestay. Boleh email ke mis_estella@yahoo.com x. tq!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi.. Die ada bg..tp x sempt nak save.. Cube try guna ig mesengger.. En baadh.. Die active ig.. Ig die saya email kejap

      Delete
  3. Murahnya adik dpt harga kereta.i saerch memang tak dpt harga ni.nak tanya sewa kereta ade bond tak?klu ade time return kereta terus refund kah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rm289 tu tersalah letak..die aud289 hehe.. Sy x ingt ada bond ke tak.. Short term memory lost kejap..😂..cube sis google rentalscar.com..ada mention x silap sy tntg bond ni.. Tp sy suka sbb unlimited milleage

      Delete
  4. ada tak contact irdina homestay tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf..die dh tukar no phone rasenye... cube awak cari kt fb irdina homestay... nama owner en baadh n kak izan...

      Dlm tip cuti cuti perth pun kekdg ada homestay tu die promote..

      Delete
  5. Salam FN, akk nak tanya..flight AA kan mmg pukul 00.05 am, so kalau akk book kira date yg kita book tu or date esok?
    Maksudnya kalau book 24/5 pukul 00.05 tu sebenarnya 24/5 tgh mlm tu ke or 24/5 waktu pagi? akk confius sgttt

    ReplyDelete