Monday, 19 August 2019

Jejak FN : Percutian ke Amsterdam, Netherland April 2018 day 4


Assalamualaikum n hi sume..

Memandangkan FN cuti seminggu kali ni, xde g mana..so FN nk habiskan blog pasal trip ke Europe tahun lepas.. what? Tahun lepas? Ye… baru update tahun ni..hahaha.. mana yg tertinggal ketapo..silala klik sini ye…

Amsterdam Sloterdijk --> Shiphol Airport --> Hotel Van Der Vick --> Amsterdam Centraal -- > Dam Square -->Hard Rock Amsterdam 

Hari ke 4 kami dah pun sampai di Amsterdam.. bumi  Netherland 


.. kami turun di Amterdam sloterdijk and kat sini la amik masa nk relax2 kan bdn..g toilet.. cari ticket for 2 days di Amsterdam 


… sampai2 je..sejuk gak kt sini..so kiteorg decide 2 org tunggu kat starbuck beli hot chocolate, 2 org lagi g toilet..sementara nak tunggu kat starbuck, kiterog letak beg..masa tum mg xde org.. assume..kalau ada org…kiteorg akan amik beg letak bawah..yela utk diorg duduk.. u know what guys, there is one senior citizen couple ( age about 40+) tanya kiteorg, can we sit here… kiteorg ckp yes suree.. baru nak amik beg.. die amik beg kiterog diorg lempar ke bwh… “wow”.. that’s rude .. yes I admit , the seat is mean for the customer, but can u wait ..kiteorg baru nak amik beg tu suddenly diorg campak je cmtu beg kiterog ke bwh..hrmm ape lagi.. FN ngan kiterg buat mukala..FN ngan kwn Fn sorg lagi pandang masing masing ckp bahasa melayu marah.. haha.. bukan diorg paham pun.. kang marah lebih2 dlm English ada yg masuk lokap jap g..


Memandangkan kite di Negara org.. fine.. kiteorg mengalah.. tp that my first impression about their citizen.. quite rude actually..baik lagi negara sendiri..hha..ok done cite pasal diorg.. after dah ready semua.kiteorg ke kaunter ticket..beli ticket (ala ala touch n go for 2 days )

.. kiterog terus naik train ke airport shiphol ..kiteorg kena transit kat sana n naik shuttle bus ke hotel kiteorg yg berada berdekatan ngan airport.. why kiteorg tak duduk kt city…? Hrmm puas cari yg murah…xde dik..ini je yg ada..hadap je la…


Sampai kat schiphol airport.. kiteorg keluar dari airport..cari station bus berdekatan yg ada menunjukkan bus ke hotel kami..hotel van der valk..kiteorg tunggu around 30 minutes..bus sampai and terus gerak ke hotel


(ini area bus station tu..betul2 kuar airport nampak dah)

.. it is takes about 30 minutes to arrive.. hotel die besar.. not bad.. sampai je..rehat...solat..


 kiteorg keluar balik utk ke city..jejak FN di Amsterdam pun bermula.. first kalau ikut itinerary.. decide nak ke zaanse schanse… tp masa tu mcm hujan..so today we decide to go around city je.. so nak keluar kena tunggu shuttle bus ..

ini ticket for 2 days kiteorg

sampai ke schiphol airport ,  then naik tren ke Amsterdam central..tp memandangkan nk ke rijksmuseum tu jauh sebb nak amik landmark I Amsterdam tu.. terjumpa pulak landmark tu area airport, so all decide amik je gambo kt sini..xde org ..best..tp malangnya.kejap je..hujan..haish..




dh bergambar..moh la naik tren ke Amsterdam central.


Sampai di sini..kiteorg terus je berjalan nk ke damraak.. haha.. mcm mana tau jalan tu? Google maps lor.. jalan2 ..perut lapor.. kiteorg decide nak makan..search for halal food, here u go.. kebab yg ada.. alhamdulillah.. kt sini tak susah nak cari makanan halal.. sedap2.. portion byk.. so we all mkn dulu..





Dah kenyang, kiteorg bakar kalori dengan berjalan sekitar city.. dekat2 je.. 



jln punya jalan Nampak primarks ..ape lagi.masuk la kt sini.. hrmm if I want to compare between London n Amsterdam.. primaks at London lagi okay dari Amsterdam..lagi murah maybe?
So dah shopping, kiterog teruskan perjalanan ke dam square.. kat sini mcm satu dataran la.. 



kelilingnya korang boleh Nampak architecture yg unik and madame tussaud pun ada.. if korang ada duit lebih n masa lebih masuk la madame tussaurd ni.. x silap kat sini pun ada byk museum yg korang boleh masuk..after menjelajah dam square ni, FN teringin nak tengok bangunan yg unik.. struktur die tak selari but still kukuh .. buatkan bangunan kt sini jadi unik..





Then teringat nak ke hard rock.. kiterg naik tram.. tapi tak tahu nk turun ke mana..duduk je la dlm tu.. duduk.. sampaila kiterog sampai ke kawasan urban sikit dari old city.. alamak..dah jauh sesat ni..terpaksa turun balik nak tram lain patah balik ke old city.. then bukala google maps.. hrmm..dekat je rupenya hard rock tu..tp xdela korg trun tram terus Nampak hard rock tu.. korg kena jalan dlm 150 meter to get there..



 Had rock sana kecik je.. tp okayla.. . sedar tak sedar..hari pun dh gelap.. so kena rush balik ..naik train terus ke shipshol airport.. kat airport ada supermarket..sempatla shopping utk makan breakfast tomorrow..



Hari dah gelap..so kiteorg  need to catch up our shuttle bus.. terus ke hotel.. Alhamdulillah.. semua berjalan lancar.. tapi I will advise you all.. if nak ke Amsterdam.. carila hotel yg dekat ngan Amsterdam centraal.. senang.. tp tu la kena pandai cari harga yg sesuai ngan budget korng..

Malam dah menjelma.. bdn dah penat..esok nk check out..tp sebelum tinggalkan Amsterdam, FN akan bawak korg ke taman bunga tulips ngan tgk windmill..tak smpai sini org kata bukan jejak kat ke Amsterdam la kan.. FN dah smpai..korg bila lagi..jom..
Oklah.. bye..

Love FN




Jejak FN:  Percutian ke London , Day 1
Jejak FN:  Percutian ke London , Day 2
Jejak FN:  Percutian ke London , Day 3
Jejak FN:  Percutian ke Amsterdam , Day 4

1 comment: