Sunday, 22 November 2020

Jejak FN : Percutian Ke Brussel, Belgium April 2018 day 6

 

Assalamualaikum n hi sume..

Tgh tgh pkpb and WFH ni, jom kita sambung blogging yg dah lama sangat2 tertunggak ni…


Brussel Gare Du Nord à Tram to Atomium à Grand Place à Hard Rock Brussel à Maniken Pis à Primaks Brussel à Ready to Paris by Train

Bagi yg tertinggal bus percutian FN sebelum ni, why not korang try bace kat sini ..best tau..hahahaha

As previous blog,  kami sampai ke Brussel by bus pada pukul 4.30 pagi.. Masa ni kami diturunkan di Perhentian die , Brussel Gare Du Nord , kat bahagian luar sebab bangunan tu tak buka langsung... and for your info, waktu tu suhu dah cecah about 5c and sgtla sejuk dengan hujan nye..

sumber google 

Ya Allah, hanya tuhan je tau..so.. utk bagi panas sikit, kiteorg duduk rapat2 kat pintu masuk tu... until 5.00am  then barula boleh masuk ke bangunan tu...tp kat bahagian bawah perhentian..belum betul2 dalam bangunan tu...

Lepas dah 15 minit, kami pun try bergerak masuk dalam main building tu and focus untuk cari tempat letak bag..sbb kat Brussel ni, kiteorg tak check in mana mana hotel sbb mcm tak banyak tempat rasenya boleh explore. Better simpan balance hari ke tempat terakhir iaitu Paris..

Ok , jalan punya jalan , finally dpt jugak cari locker. Kiteorg pun simpanla beg kat situ, and sebelah die memang ada toilet.

But!!!!

Please  hati2 ye dengan toilet kat situ, ada PENGAWAS..hahaha.. Anda dilarang utk mandi, gosok gigi, cuci muka..No No No ... die akan pandang atas bawah, and die tengok kite bawak botol tak masuk dalam toilet tu...sbb diorg tak suka toilet lecak.. kalau kite try nk gosok gigi ke ape ke.... haaaa.. alamatnye memang kena marah la kat situ...

Ok sesudah drama dalam toilet, now baru la lega and kiteorg bergerak untuk jalan jalan di brussel. But before that, kiteorg singgah kat satu cafe ni dalam bangunan, dalam brussel utk hot coffee/chocolate. Perut dah okay, dah boleh jalan, kiteorg start cari ticket tram untuk pergi ke Atomium. 


kalau korang jumpa yg ni..betul la tu ..station bus die..ticket tram pun beli kat sini


Station tram bawah tanah..(mcm Putra Line kat kl tu)

Atomium ni satu tempat di mana , rekaan die sangat unik dan melambangkan brussel. Kalau tak sampai sini, makanye korang belum betul2 explore brussel la orang cakap...Apa yg ada kat Atomium ni? .Ok kite google untuk korang eh...Nah bace..

"The Atomium is a landmark building in Brussels, originally constructed for the 1958 Brussels World’s Fair. It is located on the Heysel Plateau, where the exhibition took place. It is now a museum " -wikipedia 



Bangunan tu adala muzium ...Tapi Fn takdela nak masuk dalam muzium tu... Dapat tengok dari jauh, check in, take a picure and go udahlaaa... :P ...Tapi memang cantik bangunan tu... Boleh la buat kenangan kan... Kalau orang ckp , ko dah pergi tgk Atomium tu, cakap le... udah... ala yg bulat2 tu kan., pastu tunjuk bukti..settle..  :p

Sesudah kat situ, dalam 1/2 hour jugakla, then kiteorg decide utk terus ke city by tram tadi using the same ticket. 


Tapi one thing la kt brussel ni, memang jumpa ramai muslim (mungkin pakistan or arab maybe? or yg sebangsa dgnnya) bertudung...terasa macam berada di negara mereka pulak..bukan negara omputih..ok back to my journey... tempat kedua adalah brussel city tu sendiri -Grand Place




Kat Grand Place ni, die lebih kurang macam kat Amsterdam old city, dimana kita boleh melihat bangunan bangunan lama dan unik... Kalau kita datang bulan tertentu (this year 2020 actually in August and selalunya berlangsung every 2 years) ada flower carpet. Flower carpet ni antara yg carpet bunga yang terbesar di tengah2 kawasan grand place ni.. Tapi, disebabkan pandemik Covid-19 , semua dibatalkan atas faktor keselamatan.

sumber google ...mcm ni la flower carpet die

Masa FN sampai sini, belum ada lagi la flower carpet ni, sebab sampai sana salah bulan...tapi tahun tu memang ada.. so bila sampai hanya nampak dataran kosong je la..dengan pelancong2 dari pelbagai negara.. Area sini juga , ada Hard rock cafe brussel which is actually itula tempat yg FN akan pergi if melancong di setiap negara. FN adala collector baju, magnet, pin and keychain..hahaha.. HRC ni walking distance je..dekat...Masa sampai sana HRC pun belum buka lagi..




Lepas dah dpt HRC, kawan kawan FN nak cari kedai chocolate. Chocolate kan terkenal kat sini..Mostly chocolate di dunia ni datangnya dari Belgium. Masuk je kedai...Belinye idok ... :P Saje amik bauuuu..

Ok, once dah dpt bau...kami pun bergerak ke next place, Maniken Pis .  Maniken Pis ni kawan FN cakap famous. Die kate kat situ ada patung budak ........  tgk ler gambo kat bawah tu ... and sometimes, patung ni diorg akan pakaikan dengan baju.... lagi apa ada distu? itu je ler... tapi korang still boleh cuci mata kat keliling situ..ada banyak kedai...


Kiteorg pun tak ketinggalan untuk try waffle. We've tried the basic one. . Maniss sgtt.. tapi bolehla untuk isi perut yg lapar..

Before kami bergerak balik ke station bus...Kami sempat la singgah jugak beberapa kedai yg ada kat sini.. termasuklaa primarks..Tapi..primaks london jugak yg best..tak leh lawan kat mana2 pun.. harga kat london much more cheaper than this... sudah cuci mata..jalan punya jalan..ternampak la buah strawberry yg diorg susun cantik mcm nak jual... besar2 pulak tu..serupa mcm kat Korea..tapi.. kami dihalau..die taknak jual...ceh.. tapi sekejap je rase sedih tu sbb depan tu ada kedai souvenir ... finally, ada jugak buah tgn dari brussel for my family back in Malaysia.





Ok..After long journey di brussel.. dalam pukul 3.30pm cmtu, kami pun bergerak menaiki tram ke station bus untuk amik luggage and proceed naik train ke Paris. Alamak , FN lupe pulak macam mana boleh ada di Brussel train station ni dari Brussel bus ni.. serius tak ingat.. Tapi yg pasti, kami menaiki Thalys ( mcm Speed train la) ke Paris. Menaiki train ni, sgt la selesa.. It's takes about 2 hours 30 minutes tak silap.


sumber google

sampai paris,..dalam kul 7pm mcm tu..sejuk jugak..and ada kejadian yg tak diingini berlaku...Scammer..ok..FN cite next entry nanti k..

Okay.. Byee...


Love FN







No comments:

Post a comment