Monday, 23 March 2020

Jejak FN : Percutian ke Amsterdam, Netherland April 2018 day 5





Assalamualaikum n hi sume..

hahaha..ingtkan nak wrap up last year utk trip europe.. unfortunately no time pulak ,plus the mood nak taip ni kelaut..anyway, sempena #stayathome #covid19.. kite try adjust the mood and continue blogging k.

Van der Valk Hotel --------> Shiphol Airport ----> Keukenhof ---> Zaanse Schans --> Amterdam Central ---> Amterdam Sloterdijk ---> Belgium.

Day 5 in Amsterdam.

Pagi ni kiteorg siap2 check out dari hotel and patah balik ke shiphol airport menaiki shuttle bus yg disediakan oleh pihak hotel.Sampai je kat airport, kiteorg cari tempat simpan barang untuk simpan all of the luggage. Sila tgk kat bwh utk harga die ye..




Masa nak simpan brg tu, walaupun kite ckp in Malay, hati2 diorg faham gak tau n can communicate dlm bahasa indonesia..terkejut gak kiteorg hari tu..nasib x ckp mcm mcm

Selesai semuanya, kiteorg terus naik balik ke bahagian airport n cari signage utk ke keukenhof. untuk pengetahuan sume, nk ke keukenhof kena naik shuttle bus die sendiri. it is takes about 30 minute utk sampai..nasib kiteorg ada speed pass, so dari beratur naik bus smpai nak masuk keukenhof tu sume takde masalah..mudah.. beli kt mana...hrmmm..cer google.. al maklumla..dah 2 tahun tak menaip..ingt2 lupe plak..

smpai di Keukenhof, masyaAllah, besarnya and cantiknya tempat ni. Penuh dengan bunga tulip..tapi tula.. cuaca tak mengizinkan sgt..sbb hujan rintik2 air bergelora (ehtetibe)..Tapi, tak mematahkan semangat untuk explore this beautiful garden n place ni..cantik sgt..tp ramai org la...








Perut pun agak lapar... nampak ada gerai yg jual fries ..so tryla..fresh... sedap...



jalan punya jalan, masa nk kuar baru sedar, hp FN satu lagi takde dah kat tangan..Ya Allah, dugaan apekah ni kat negara org...merayaula kami satu garden ni mencari..mcm mana nak jumpe kan.. tapi ape yg bestnye.. my team..tak merungut langsung n sama2 cari.. serba salah dlm hati dh susahkan diorg..then, i'm decided to let go the phone, n terimala phone tu hilang..

jam agak2 dah petang sikit, kiteorg terus naik bus balik ke shiphol airport utk tukar naik train ke zaanse schanse..dlm perjalanan naik bus tu..tgk kt pergelangan lengan kenapa ada benda keras ni..rupenye... HANDPHONE yg hilang tu..hahaha.. FN lupe, FN letak hp dlm tu konon konon senang nk angkat nnti..alhamdulillah...hati bunga2 balik..we olls teruskan perjalan ke next place.

Untuk  ke zanse schnase guna train ni tak silap kena tukar train..first kiterg sampai ke tempat ni nama die Zaandam..




ingtkan dh smpai.. jln punya jalan ..nape tak nampak windmill lagi ni..rupenya salah tempat... tp memandangkan kiterg dah smpai..FN try teroka this place.. jumpa lagi primark Asmterdam..masukla primarks sini..tak best sgt.. so FN decide, we just continue our journey to Zaanse SChanse , but before that tanye org kat dlm kedai mcm mana nk g sana sbb kiterg dh sesaaaaaattt...hahaha

Dah dapat petunjuk, naik train n turun dari train.. belum smpai lagi tau..kena jalan kaki around 20 to 30 minits gak la..lalu jambatan..tapi..once korang dh lalu jmbtn n nak windmill tu.. hati dah berbunga2..tak penat dh..rase best je tak sabar...

                                                                    atas jambatan

here we are, Zaanse Schanse. Ape yg best disini ialah, boleh tgk windmill yg famous tu..plus the clogs... ape tu..alah kasut kayu yang besar tu..popular kt sini.. plus, you all boleh tgk macam mana cheese dibuat, n mcm mcm lagi korng boleh tgk kat sini.. oklah..kiteorg tak sempt naik bot ( ye ke bot, ye la kot) round area Zaanse Schanse ni.. kalau ada, korg kena try..mesti best.







ok hari pun dah petang.. so kiteorg kena gerak ke shiphol airport, untuk our next journey. but before that, kiterg stop by kat Amsterdam Centraal kejap utk beli sourvenirs and makan, solat.. kiteorg tapau and makan dlm bus nnti , masa on the way ke belgium.

Sampai je kat amsterdam sloterdijk, kiterg tunggu kt tempat bus utk ke belgium, which is actually outside dr amsterdam sloterdijk ni.. masa ni hati berdebar2 sbb ape, bus ni pun tgk weight luggage gak tau.. die tgk luggage FN paling besar..kalau ikutkan kena byr extra..but Allah maha penyelamat, tak henti2 berdoa bila kite di negara org ni, semoga Allah memudahkan urusan kami. Alhamdulillah, Allah permudahkan urusan kami..n guess what, owner bus tu lupe terus psl luggage tu and biarkan kiterog naik bus tanpa sekatan..

Dlm bus, kiterorg makan bekal yg dh siap2 tapau , kt amsterdam centraal tu ( kebab). But one thing kat sini, if you asked me, selamat tak naik bus ni... yes , mmg selamat.. but for us women, hijab and asean.. i think it is better korg naik train instead of bus. Bus ni mmg sesuai utk org yg betul2 "backpackers" . kiteorg ni taklah berbackpack sgt sbb luggage pun dh selambak..plus actually sgt2 unfomfortable.. pls pls pls, naikla train..

Sampai di brussel dlm kul 4.30 pagi.. tempat tunggu bus tak buka lagi..dlm keadaan sejuk, we all terpaksa tunggu almost half an hour kt luar..betapa sejuknya masa tu.. dah buka je, terus cari tempat simpan luggage.After that?

Hahaha..next entry Fn sambung.. heheh..baru best tergantung cmni..hahaha

oklah bye..

love fn


                                                   Jejak FN:  Percutian ke Amsterdam , Day 4

No comments:

Post a Comment