Sunday, 15 May 2016

Jejak FN : Part 3 : Percutian ke Korea Day 2 2016





Assalamualaikum n hi sume,

Hari ni sambung cerita ttg korea..x sempat bace entry sebelum ni? Leh click sini . 

Untuk hari kedua ni, kiteorg bercadang nak pergi ke NAMI ISLAND.. yes winter sonata punya tempat.. tgk org lain bukan main bergambo dengan pokok.. FN pun nak gak ler...haha

Day 2:

( Namsan Guesthouse 3 ---->  Gapyeong Station ----> Nami Island -----> Petite France ----> Dongdaemun Design Plaza ----> Yoogane ----> Myeongdong)

Kiteorg bergerak dari NG3 dlm kul 9.00 am mcm tu.. x awal.. budget2 hari ahad.. org Korea ni duk umah tido ke apa ke kan..

Mcm mana nak pergi Gapyeong station? Kiteorg naik dari Myeongdong Station. Cer korang bace turutan kat bawah ni

Myeongdong Station Line 4 ( Guna T money)  ----> Dongdaemun Station (Guna T money)  ---->

Cheongnyangni Station ( Guna T Money)    -----> Tukar Line ITX ke GAPYEONG Station        

( Tiket beli kat machine)

Masa ni kiteorg dalam train dari myeongdong nak ke cheongnyangni station


Pastu turun cari signboard ke Gapyeong station ni


ikut je arah die ..then korang nai/ exit station tu korang akan nampak cmni


ikut je arah ITX tu



korang akan nampak signboard ke Gapyeong.. maknanya dah betul tu.. korang cari je mesin nak beli tiket ke GAPYEONG.. tapi..... masa FN pergi waktu tu.. FN pun was was .. betul ke mesin ni..last last..FN keluar sekejp station tu ..beli kat kaunter..

Dapat memang dapat tiket.. tapi ..risiko dia..tiket yg kite beli kat mesin/kaunter ( on the spot) kebarangkalian korang kena berdiri sepanjang perjalanan 40 minutes tu agak tinggi.. mcm yang terjadi kat FN...haha terpaksalah berdiri.. kwn FN yang mengandung tu..nak xnak die terpaksa duk bersila kt dlm train tu.. SATU je.. orang korea ni.. even die nampak korang pregnant.. untuk diorg bagi tempat duduk dlm train tu agak rendah.. so kalau x larat sgt..berjemaahlah kita duduk dlm train.

satu lagi cara..korang beli online..so dpt seat n x risau.. tapi kena terkocoh kocohla nak sampai ke station ITX tu nanti..

tu sume terpulang ye..

ok dah membebel byk.. akhirnya kiteorg sampai ke GAPYEONG station..



bila korang kuar dari station korang akan nampak bus station and taxi stand kat depan tu je..(bukan seberang jalan ye) and korang akan nampak tourist information sebelah kanan. what next? disebabkan kiteorg ada coupon naik shuttle bus and ada 2 tempat kiteorg nak pergi..better naik shuttle bus tu.. kat mana nak beratur? betul2 depan tourist information



masa ni tengah beratur.. bus pun dah smpai moh la kite naik.. waktu nak naik ni baru korang bg coupon tiket yang korang dpt dari KTO tu.. lupa? tgk sini

Shuttle bus

Harga tiket : KRW 6000
Coupon : KRW 5000
Bayar  : KRW 1000 je


dari Gapyeong station ke Nami Station lebih kurang 15 minutes kot.. korang akan diturunkan dekat 7e.. dari 7 e tu nampak dah zipware..dah dekat la tu dengan kaunter tiket ke nami..


kat sini tempat diturunkan dan korang balik nanti.. dekat 7e..korang jalan je kat tiang tinggi tu


welcome ti NAMI ISLAND!!!


ni tempat korang beli tiket..x ramai pun orang beratur


tiket die

Nami Island
Ferry : 7.30am to 9.45pm
Harga : KRW 8000



Jom naik ferry



yes dah sampai..
ok ke mana kite?

papepun cari tempat makan dulu.. lapo.. tapi ke mana nak start ni? kiterog terpinga2 gak.. sbb besar gak nami ni.. tp korang xyah risau..korang jalan depan sikit..nnti building kaler kuning sebelah kanan..tu tourist info..

so dah bg info.. kiteorg terus menuju ke restoran DONGMOON restaurant.  Mcm mana nak pergi.. dari tourist info jalan lebih kurang 15 minutes.. korang akan nampak gambo2 kat bawah ni dulu



straight je lagi



nampak ni? atas lagi ye..




nampak x kaler kuning tu? sebelah die je


TARA!!! jom makan dulu baru bergambo




jangjamyeong


chicken teriyaki

sedap kot ayam die ni..daebak!!

dah habis makan ..moh la kite berjalan jalan kt nami ni.. owh lupe.. tujuan kiteorg ke nami ni sebenarnya nak buat photoshoot untuk business kiteorg sebenarnya.. BEACHKIN BAG ..so kena cari spot yang baik.. selain tu.. jenjalan gak lah area sini










nampak x bag tu? tu lah bag kiteorang business skrng.. ada masa tgklah

 intagram: bankers.bags or beachkins_malaysia

facebook : bankers bag authentic

 .. both milik kiteorg






ok.. dalam kul 4.30 cmtu..kiteorg dah get ready nak ke PETITE FRANCE.. mohla kite balik ke 7e tu... jgn lupe naik ferry balik ye


naik shuttle bus tu balik.. xyah beli tiket tau..guna tiket yg kite beli awal awal tu je ..tunjuk kat pemandu tu..

ramai kan? ok next entry FN cite abg kejadian disebali KERAMAIAN and apa yang terjadi on the way nak ke PETITE FRANCE tu..

hrmmm.

klah.love FN





Cite Korea:



















4 comments:

  1. Bestnyaaaaa! Cerita details. Boleh dijadikan rujukan akan datang. Siqah ke Korea last year masa spring, itu pun entri tak up lagi di blog, malas dan sekarang tak ingat dah details semua. Hehe.

    Nice story! Btw, salam perkenalan awak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam perkenalan.. Ni spring x spring sgt..haha bunge sume xde.. Tu la.. Tgk mood nak update.. Bila tgh update..teringt plak kenangan korea ni..ada yg booking tiket lg ni..hehe

      Delete
  2. Oh Nami!!! rindu terubat baca entri ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete