Friday, 15 September 2017

Jejak FN : Tip cuti cuti perth



Assalamualaikum n hi sume.

Selamat hari raya semua.. Fn update pada Syawal ke 3
Di sini FN update tip kalau korang semua nak ke Perth.

1. Visa
Untuk ke perth, mesti kena ada Visa.. FN buat seminggu sebelum berangkat.. Nasib semua lepas.. Sekejap je FN minta org yg buat visa tu buat..around setengah jam ..
FN dapat contact dari GROUP TCCP.. Bawah ni contact no die.. Mmg terbaik
Amir Faisal
Fb : Mr Visa


2. Group Tip Cuti Cuti Perth
Dalam group ni mcm mcm tips ada.. Korang masuk je.. Tp sebelum korang tanya pape.. Better taip kt button search.. Semua ada.. InsyaAllah..


3. Listing makanan dan ubat
Masuk Aussie ni..mmgla straight.. Makanan n ubat kena declare.. Kalau x kena denda.. Mcm mana nak buat listing.. Mcm ni..



4. Fordable bottle
Macam g korea.. Kat perth ni kena bawak fordable bottle ni.. Fn x leh bawak wet tissue.. X selesa..


5. Simkad
Sampai kat sana.. Yg famous simkad adalah OPTUS n Vodafone.. Korang kena pandai pilih.. Mmg Malaysian mostly suka OPtus..sbb ramai cadangkan. Tapi bila kat sana.. Make sure..korang tgk promotion yg diorg offer..
Fn amik Vodafone.. Beli 2 simkad untuk penggunaan 4 org.. Pastu hotspot..



6. Car rental
Fn tgk.. Mostly car rental diorg ada limited mileage..  Fn sampailah ke airport perth..baru cari car rental.. Hrmm x susah ke..
Alhamdulillah.. X.. Fn masuk car rental australia.. Dpt unlimited mileage..tunggu 30 minits..dpt kete.. Amik gambo ketr sebelun gerak.. Jalan ..
Kenapa kena amik gambar? Sebab..bila return car.. Diorg check ada calar ..kita kena bayar.. At least kita dah ada bukti waktu kita amik nemula dulu.. Diorg x leh charge



7. Homestay/hotel
Better cari yg dekt dengan city... Kalau x sewa kete ..boleh naik cat bus free.

Untuk jimat.. Cari yang sewa bilik dari sewa rumah.. Sebab kemudahan kita still boleh guna..cume berkongsi je la.. Mcm FN amik satu bilik 4 org sekali private bathroom..senang

Lagi best kalau homestay tu ada sekali garaj..2+1.. Senang


8. Parking
Kena tengok betul2..ada yg free..ada yg 1/2 hour free..so alert

9. Itinerary
Please alert dengan time.. Operating hour.. Dengan jarak perjalanan..
Kalau nak pergi jauh..FN sarankan.. Bila kite dah touch tempat yg kita nak pergi singgah dulu.. Jgn tunggu nak balik baru nak singgah.. Tutup n menyesal..mcm FN

10. Shopping
Fremantle.. Antara aussin ngan megabes.. Bagi FN .. AUSSin murah..tp nak g megabes pun okay je.. Tp make sure..fremantle.. Yg tempat lain agak mahal.. Lagi lagi kt city.

11.adapter
Sila bawak universal adapter.. Senang nanti nak cas.. Lagi senang kalau bawak USB port..ramai ramai leh guna




Hrmm lagi ape eh.. Setakat tu je FN ingat..kalau ada lagi FN akan tambah lagi.. Ok.. 

Bagi yang terus bace tip..ape kate bace sekali trip FN ke perth tu kat sini

Love fn,





6 comments:

  1. Berapa kos dia charge utk visa tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Visa rm20 je buat ngan mr visa.. Amik kt fb 😀

      Delete
  2. Fordable bottle tu..sis Jm guna botol mineral jek 😬

    ReplyDelete
    Replies
    1. FN tak reti sgt guna bottle.habis suar 😅

      Delete
  3. Tambahan tip..lesen memandu malaysia boleh di gunakan utk memandu di aussie sbb right handed

    ReplyDelete
    Replies
    1. A ah..betulla.. Lupe plak pasal license..tq sis JM 😁

      Delete