Saturday, 12 May 2018

Jejak FN : London, UK April 2018 day 1

Assalamualaikum n hi sume..

Dah baca entry transit 10 jam di dubai? Kalau belum apa kata click sini

Pertukaran duit £1 : RM5.57

Selepas 6-7 jam dlm flight.. Akhirnya kami sampai ke destinasi yg ditunggu2 selama ni.. 


Hello london! 

Kami sampai ke london melalui airport heathrow dlm jam 8pm waktu london.Dari keluar flight sampai ke imigresen semuanya smooth je.. Imigresen die pun ok.. X byk tanya...

Sampai kat terminal 3, bermula la perjalanan independence kiteorg.. 

Boleh follow ni arrivals journey ni



Memula..kami kena cari oyster card dan simkad untuk memudahkan perjalanan kami ke semua tempat..

Jadi kami ternampak ada satu kiosk yg jual kedua2 benda yg kami nak..



Kami beli oyster card harga dan simcard... Korang boleh pilih lyca,lebra atau EE ...

Oyster Card : £20 
Simcard : £25 

Perbezaan die.. EE lebih negara dia dapat cover... Jadi kami pilih EE simcard dgn 13gb untuk 10 hari.. Tp kami beli 2 je.. Eh member yg lain x dpt internet ke ?  X lah... Kiteorg akan buat hotspot... Sepanjang 10 hari kami di negara eropah..mmg akan guna hotspot or takpun connect to free wifi..

Dah dpt apa yg perlu... Kiteorg tanya org kiosk tu td mcm mana nak ke hotel kami menginap... Die bantu tgk kan harga..fixed price...hrmm tapi.. Harga die..mak aii.. Mahal bebenor.. £90 tau.. Kiteorg tanya ada tak uber kt sini ..die kate takde..hrmm mustahilkan xde uber.. So kwn fn try guna uber app.. Jeng jeng jeng..ada uber.. Tp die pickup kami bukan kt bahagian bwh terminal.. Tp kat kwsn parking tingkt 3.. So kami terus ke tingkt 3 n tunggu... 

Bile kuar je kwsn parking.. Sejuknye..



 Mulala terbayang hot chocolate hot coffee..segala jenis air panas... Tunggu punya tunggu... Akhirnya tiba..kami selamat smpai ke destinasi hotel kami di bayswater... Untuk uber kt sini..pembyrn guna cc okay..


pemandangan dari tingkat 3 parking kete



nampak dah bus merah ni  :P




Kami tinggal untuk 3 h 2 m di holiday villa in kt bayswater..


 Kepunyaan malaysia.. Tp exclude bf...check in senang..sbb segalanya dh dibuat dari malaysia.. Just bg no booking agoda.. Dpt kunci terus masuk bilik...

Tapi.. Keciknye lift die.. Kalau bawak beg..2 org dgn bag je leh masuk.. Tp takpela..asal ada lift ok..dh jgn merungut pls.. 

Bila masuk je bilik hotel.. Cantik jugak bilik ni.. 



Siap ada handphone free die bagi...


 Tapi.. Bukan untuk kite bwk balik malaysia k.. FN alert tentang hp ni bila FN bace blog blog..diorg (hotel) akan providekan hp untuk kite bwk hp tu sekali tangkap gambar ke mana kite nak pergi...tp.. Kalau byk sgt hp..takut tertinggal je hp tu kat mana mana..so decide..xyah bwk..tinggalkan je..

walaupun dalam tripadvisor dan agoda kata dekat dengan tube... tp bg FN..jauuhhh... terutama kalau korang seharian dah keluar lepas tu balik kena menapak.. die ckp dlm 8 min mcm tu.. tp sebenarnya more than that.. hampir 20 minutes gak menapak... so.. if korang rasa mmg nak naik public transport...hotel yg betul2 dekat dengan tube ..berjaya eden.. mmg dekat giler..



nampak kan station ni..betul2 belakang berjaya eden... sepanjang2 bayswater ni... byk souvenir shop.. halal food.. convenience store...tp FN x berkesempatan explore sume ni..

So untuk hari ni.. Full one day kami arrived kt london..hari pun dh mlm..x dan nak explore...so decide tido..recharge energy untuk esok.. Jauh sikit nk g..n mostly women love this activities.. Shopping! Kemana esoknye..? 

Bicester village n oxford street!

Okla.. Tunggu next entry k..

Bye..

Love fn



Jejak FN : London, UK April 2018 day 2

No comments:

Post a Comment