Sunday, 18 September 2016

Jejak FN : Part 7 : Percutian ke Korea Day 5 2016

Assalamualaikum n hi sume

Selamat hari Malaysia 2016.. sempat jugak ucap sebelum start mengupdate cite last day di Korea 2016

Ok.. skrng kite sambung .. last day in Korea.. mana yang nak bace yang previous entry dipersilakan click sini

Ok.. tiket flight kiteorg kul 2pm cmtu..so sempat lagi sebelum nak g airport.. kite jalan 1 kali round kat Nandaemun..

Namsan guesthouse 3 --> Nandaemun market ---> myeongdong ---> playnomore --> incheon airport 😢

Malam sebelum kiteorg balik.. kiteorg ads tempat 2 jumbo taxi ke incheon.. sbb memikirkan barang yang nak dibawak.. so kalau naik bus or subway mcm.. hrmm paham paham je la.. ( sebenarnya FN tak tau arah nak balik ke incheon).



FN ada gak tgk tgk blog lain.. tp sume samar samar.. hehe.. xnak amik risiko.. booking je la..jumbo taxi tu akan smpai kat Namsan Guesthouse dalam kul 12pm cmtu.

So.. dlm kul 8..kiteorg dh kena gerak ke Nandaemun.. T money still ada available balance dlm KRW5000 so.. kire gunala sebelum berakhir..

Sampai sampai ke Hoehyeon ( Nandaemun subway exit 5).. FN terus gerak ke E lengddang

Tara.. e lengddang







E lengddang tu mcm Kenanga Wholesale la kt KL.. tp kt situ setiap tingkat die berlainan.. so first FN smpai ke sana.. FN mencari kain spra mak FN.. hrmm mmg x dpt.. masalah bahasa pun same gak.. tp cari punye cari dlm keadaan kelam kabut mmg x nampak lor.. so FN pun lepaskan.. FN terus g cari brooch yang diorg duk cakap cantik2 tu..

Tp bila masuk aras 1.. brooch die FN tgk mcm hrmm okla.. not bad.. tp not up to my expectation.. sbb kite bolej cari lebih cantik kt KL.. BUT...





Bila FN naik aras 2.. baru mata FN rambang.. haha.. berkilau kilau bak hang!! Cantik!!!! Walaupun kite rase mcm boleh cari kat KL.. but .. batu die agak bersinar...n cantikla..



Korang boleh pilih dari harga KRW1000 KE KRW10000. Masa FN cari2 ni.. FN tercakap ahjuma ahjuma.. opps..tersalah sebenarnya.. diorg not that old utk kite panggil ahjuma.. diorg betulkan.. sebenarnya EONNI iaitu kakak.. hehe.. MAAFKAN PATIK eonni..

Masa tengah tak tau nak pilih mana.. Eonni tu pun tolong FN and the gang.. carikan apa yang sesuai.. ternyata! Pengalaman mengajar erti kesesuaian..haha.. mmg diorg pilihkan untuk kite mcm diorg tau apa yg kite nak....kwn2 FN yg lain.. hrmm xtau lah nak ckp ape.. banyak gilos diorg beli..



Ok after that kiteorg smbung ke aras 3.. ada banyak souvenir gift yg korang boleh bawak balik..

Jujur FN cakap.. barang die lagi banyak n jauh lebih murah dari gerai malam yg FN pergi masa 1st and 2nd day.. mmg cantik2 souvenir die.. FN x sempat nak naik atas lagi.. FN rasa boleh spra yang mak FN nak tu ade kot kat sana.. tp apa kan daya.. my pulus oledy gone.. 😩😩





So dh dpt sume.. x balik lagi.. kiteorg jalan jalan kejap kt area Nandaemun menikmati saat saat terakhir sebelum balik.. wah gitu.. haha.. kiteorg masuk nature republik kt sana..quite murah n dpt disc lagi..hehe..yolah waktu tu pagi lagi..x de org dtg kedai die selain FN n member2..

Ok done.. hari pun dh kul 10am.. kiteorg shoot ke Myeongdong untuk menyempurnakan misi terakhir iaitu PLAYNOMORE

Tujuan asal g Korea ni pun nak tgk PNM ni.. sbb diorg ckp murah... ye la..barang korea tgk kat korea rase lagi umphh.. hehe.takla.. FN x beli pun..cuci mata je.. duit pun dh habis..so buat2 tgk dah la..

Tp dari Myeongdong Market kiteorg tak tau jalan..mujut ada abg baju merah..(tourist guide) diorg tunjuk arah ke sana.. ingtkan dokat.. rupenye.. agak berpeluh jugakla.. dlm 30 minit gak nak smpai.. tp xdela penat..sbb sepanjang jalan menyinggah ke kedai lain gk..so hehe paham paham.sudah..






Dah smpai!!!




Dh puas tgk harga sampai juling2.. jomla gerak ke guesthouse.. rasanya taxi pun dh sampai tu..





Bila kiteorg check out..nampakla pasangan suami isteri nak balik gak.. kiteorg tumpangkan ke incheon sbb dgr2 diorg nak naik subway.. barang diorg pun leh tahan banyak gak.. so kiteorg tumpangkan je.. ada extra pun.. sape lagi nak tolong kalau bukan rakyat kite sendiri ye idok??

So kiteorg pun bertolak ke incheon..dengan hati yang berat..Annyeong seoul! So perjalanan ke incheon amik masa 1 jam lebih.. stop! Tak habis lagi okay..

Dah smpai airport.. carila tempat nak wrapping barang... hampeh weh.. xde kt korea ni.. yang ada pun .. tali yg wrap tu..bukan plastik.. kwn FN yang bawak mak die punye kotak tu nak taknak terpaksala .. kalau x nnti berterabut.. kt mana? Hrmm airport tu besar.. kalau korang masuk2 je..terus ke sebelah kiri... hujung skali.. die dekat one twosome coffee..


Ihsan from mr google


Dah habis .. kiteorg timbang plak barang.. what!!!! Terlebih weh.. mcm mana ni.. adooi.. masa dh suntuk nak check in.. tak sangka terlebih berat.. so kiteorg terpaksa adjust..

Dah tiba masukkan luggage.. rupenye penimbang td salah.. cit!!! So kiteorg masukkan balik apa yang dh dikeluar td..

Dah check in barang sume.. belum habis lagi.. korang ingat tak barang2 yg korang beli kt seoul tu.. g redeem vat (cukai) kat kiosk vat...dekat dgn pintu balai berlepas..



Ihsan dr mr google

... diorg akan tgk resit korang ngan bg 1 peta kat mana nak buat..dah masuk imigresen sana.. masa dh suntuk.. ingat nak tuntut gst tu senang?? Rupenya ada 2 jalan bertentangan.. maksudnya FN nak naik flight kat area a..tp nak redeem gst tu area b.. kalau jarak dari a ke b tu adala dlm 400 meter..jauhhhhhhhhhh 😥

Nak taknak.. g cari gak kisok vat tu... dh smpai.. diorg akan tanye..nak duit korea or usd.. so pilihla mana berkenan.. fN nak beli barang lagi..so pilih won..


Ihsan dr mr google

So kiteorg dh habis redeem.. terus berlari ke gate kiteorg... ada masa 30 minit lagi... ternampak 1 kedai korea.. handok.. peralatan2 korea.. hrmm ingt nak masuk..x sempt.. hanya mata saja dpt melawat..tp FN sempat masuk last kedai nature republik.. beli brg terakhir..

Lari lagi.. akhirnya sampai ke gate kiteorg.. terus beratur..dlm 5 minit beratur dh masuk...


Ihsan dr mr google


Fuh kelam kabut gak kt incheon ni..sebab airport die punyala besau..  maafla..FN x pernah g airport besar..hehe.. dh masuk flight..baru leh tarik nafas lega... akhirnya.. masa untuk tido.. haha..

Okla.. tu je pengalaman FN di korea.. next entry fn nak share apa yg korang patut bawak..buat..sebelum dtg korea.. ni berdasarkan pengalaman FN sendiri..

Oklah..sampai sini je...Kali ni betul

12 comments:

  1. Salam FN..still remember me? arghh..rindu Korea bila baca entri ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes.. always remember the famous traveller blogger on earth.. 😉.. skrng kt busan lagi ke..☺

      Delete
  2. Salam ziarah & follow sis..

    seronoknya bercuti ke Korea..salah satu tempat yang teringin nak pergi sbb hubby minat..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm sis.. mmg seronok..g korea ni 5 hari x cukup.. kena g seminggu at least.. hehe.. byk lg x cover ni.. g la.. nanti leh bace blog sis plak.. 😊

      Delete
  3. Yeayyy akhirnya berupdate pun blog FN. Berjanggut tunggu dari bulan Mei bila FN nak habiskan entri Korea ni :P

    Bila baca entri Korea orang lain, terus rasa nak repeat Korea sekarang jugak haha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.. menunggu mood nak mengupdate tu sis.. hehe.. kan.. ni update blog pun rase mcm nak g lagi.. inikan pula tiket korea yng murah tgh memanggil ( eh ada kena mengena ke?) 😅

      Delete
  4. Orang kayu abai village tu bawak balik x? He he he

    ReplyDelete
  5. waa ..berat kapalterbang dengan brooch lip lap lip lap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.. brooch die mmg lip lap sgt.. mcm dipanggil2 buat kali ke 2 plak ke sana..hhe

      Delete
  6. Terima kasih..info awak byk membantu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama sama... Pengalaman dan ilmu yg sedikit harapnya dpt membantu di sana

      Delete
  7. Terima kasih..info awak byk membantu

    ReplyDelete