Sunday, 16 October 2016

Jejak FN : Persediaan ke korea part 3

Assalamualaikum n hi sume..

Ok dh lama x update blog ni..dh lupa cite FN sebelum ni? Ok click sini tetibe FN nak update pasal what u should do before fly to KoRea!

Perkara wajib

1. Download subway map perkara wajib kalau nak jimatkan masa ☺


2. Download google translate sekali..sbb kekdg bila sesat nak ckp tu org tak paham sgt..so tunjukkan je google translate tu


3. Bawak foldable water bottle.. hehe.. ini untuk kegunaan korg kt toilet nanti.. paham paham je la ye


4. Baju hujan.. sebb kita tak leh nak predict cuaca kt sana.. so standby je.. lagipun senang kalau compare to payung.. takut susah nak bawak


5. Adapter.. untuk senang cas hp korang

6. Paper plate.. FN was was dengan plate yg diorg letak kalau kt guesthouse.. so.. bwk je paper plate tu..dh guna buang je.. 😅

7.  Extension.. sbb bila kite dh duduk kt guesthouse /hotel ramai2..plug x cukup kan.. dengan nak cas powerbank.. hp..camera.. so bwk je..



8. Ubat.. kt negara org ni x fhm tulisan diorg kalau nak beli..so bawak je.. mana tau perut tu x sesuai dgn makanan kt sana.. so telanla ubat yg dh siap2 bawak tu..



9.Top up siap2 t money ₩25000 should be enough.. cukup utk subway..bus.. 7e


10. Kasut sport.. kat sana..jgnla pakai kasut yg ada tumit..eventhough cantik.. tp nanti merana..dengarla ckp FN ni..hehe

11. Itenary... penting.. sbb x terpinga2 bila kat sana..nak g mana..so at least itenary ada utk guide kite whats next..

12. Setiap kali masuk kedai minta free gift..haha.. jalanla seround dua round kedai tu..kalau beli barang..minta byk byk free gift..hehe..tp berpada pada k..

13. Sourvenir beli kt nandaemun dlm e ledang tingkat 2.. kt sini FN tgk lagi cantik tertarik n da boom!.. FN pergi masa night market kt Nandaemun agak limited n mahal skit..kalau dlm E lendgang ok gak harga die

11. Halal food kat busan jip.. dongmoon nami... muree itaewon.. ada byk lagi kt itaewon.. kiri kanan ada..cume sediakan KRW banyak la ye sbb pricey skit



12. Makanan.. ni korang bawakla sikit utk makan makan sendiri.. makanan kan mahal kt korea.. mana x leh telan..bwkla brahim pack tu ke..maggie ke..

Hehe.. okla dik non.. ini je yg FN ingat waktu g korea dulu.. mana yang ada kt atas ni harap membantu korg bila merantau kt Korea ni.. dont worry..org korea ni ok.. n kat sana safe sbb cctv kiri kanan..xyah risau.. tourist information pun ada kt sana..

Okla.. FN akhirkan pengalaman g korea kat sini ye..annyeong..

Psst: FN baru pas jumpa Kim rae won... ala yg cite doctors tu..omaigod!! Hansemnye die... 😍😍😍




Okla.. love FN

5 comments:

  1. Yg no 3 tu sis JM bwk botol mineral jek 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.. nnti munyi2 botol tu..😅

      Delete
    2. SS pon bawak botol mineral... ahaksss...

      Delete
  2. Banyak betul persediaannya... macam nak angkot satu rumah... he he he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.. kalau ikutkan nak angkut gak.. tp ada mak buyung 2 org.. terpaksa batalkan niat..nnti penat.. 😅😅

      Delete