Saturday, 6 May 2017

Jejak FN :Percutian ke Perth, Western Australia Day 5



Assalamualaikum n hi sume..

Entri Sebelum ni klik sini

hari ni hari terakhir FN n the geng kat bumi perth... tapi sebelum ke airport.. kiteorg sempat singgah ke perth city/ hay street kejap..

irdina homestay --> hay street n murray street--> pandora --> perth airport --> malaysia

kami breakfast pun di irdina... sebelum check out..kiteorg inform en badh untuk check out n handover kunci kunci die..

Ya Allah.. pergi muat kete swift tu eh... balik x muat...acaner? beg tetap same.. xde yg berubah pun.. 
nak xnak.. tetap muatkan jugak... nasib kejap je nak ke perth city tu..

BYE BYE IRDINA HOMESTAY..





sampai je perth city...mcm biase...mmg xde parking.. nak xnak.. kiteorg terpaksa parking dalam bangunan... ( sebenarnya try n error je) ok gak..


sementara nak menunggu Pandora buka.. sempatla jalan jalan kat murray street n hay street..
rupanya hari ahad..  kat murray street tu active... mcm mcm ada... mcm pasar pagi pun ade.. tp xdela jual sayur daging sume k... more to handcraft n adalah makan makan sikit... sementara jalan2 di situ.. dengarla busking diorg.. pergh...suara macho okay.. orang pun okay..nasib budak.. kalau tak.. dh 'can we takr picture together?" haha..





dalam kul 11am.. pandora pun buka.. kiteorg ada masa 30 minutes untuk beli segala yang kiteorg nak.. siap call Malaysia lagi.. serius.. starter die mmg murah...






okay dah puas.. terlajak 45 minutes plak.. xpe.. still sempat..  kenapa? dari perth city ke airport tu 30 minutes je..dekat..


tapi ada yang mencabar... apa dia? waktu nak return kereta...
bila korang dah sampai ke airport...die ada signboard untuk car rental return ngan airport terminal.. so bagi yang menyewa kete... korang kena masuk ke car rental return tu..

kiteorg masuk tu mmg masuk... punyala pusing pusing..sekali terkeluar ke n termasuk tempat parking  biasa.. mmg x leh u turn dah tau...

kiteorg parking dekat2 dgn tempat car rental tu n one of kwn FN pergi tanya if kite boleh parking kt situ..  nasib die ckp okay..

dah parking sume.. FN minta die check jugak kete tu sebb FN xnak die charge FN dengan alasan ada calar ke apa ke.. sbb tu FN nak die check.. if die kate ada calar.. FN akan tunjuk video yg memula FN amjk dengan diorg tu ttg calar yg mmg dh ada...


lepas dah serahkan kunci ngan parking ticket... kiteorg terus ke tempat untuk tax refund..
syarat untuk tax refund..

1. mesti amount aud300 ke atas
2. boleh combine bill tapi dalam satu kedai yg sama
kiteorg terus check in dulu.. pastu masuk ke bahagian departure...

die akan bagi satu card untuk kite isi.. pastu baru die bg masuk pintu berlepas
sampai ke tax refund area..  die suruh kite isi borang yg ada karbon... yg putih kite amik..  yg biru ( karbon) masukkan dalam envelope yg kita tulis alamat rumah kita diatasnya beserta dengan receipt pembelian dari kedai yang sama yg berharga total lebih aud300.

dah siap masukkan dalam envelope..barula masuk dalam satu tong.. n kite proceed untuk next check point




dah siap semua..tunggu la tempat area ubtuk berlepas.. sebelum bertolak..sempat gak FN sambar coffee barista 6 botol.. x kena check pun kt kastam malaysia.. bawak je..


lagi best kalau bawak apples struddles yg sejuk..  best..
lepas dah selesai sume.. mohla kite masuk perut kapal untuk bertolak..





tu je la pengalaman FN kat perth.. sweet memories dengan officemate.. sgt best...
alhamdulillah..segalanya dipermudahkan..



next entry FN akan bgtau.. tips sebelum n semasa ada kat sana...

what do n don't okay..
see u next entry..

love FN


    Percutian ke Perth, Australia Day 1
                                                     Percutian ke Perth, Australia Day 2
                                                     Percutian ke Perth, Australia Day 3
                                                     Percutian ke Perth, Australia Day 4

4 comments:

  1. Nice sharing.. terutama sekali tengok prosuder tu..

    ReplyDelete
  2. Salam..Best nya..Total per person berapa ye?? Bercadang nk ke sana bulan 7 atau 8 ni..

    1 lg nak tanya, instead of berjalan2 keluar drpd perth, mcm pergi ke kilang choc, Padang pasir..yang jauh2 tu lebih kurang 2 - 3 jam, kenapa tak round2 disekitar perth. Naik public transport ke? Hehhe maaf byk bertanya..Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam.. Terima kasih sbb sudi bace blog ni.. Total per person lebih kurang rm2000 cmtu.. Utk flight n home stay dlm rm1100 cmtu.. Smpai sana sy mints sorg aud250 utk mkn.. Ticket..n kete.. Around rm2000 gak

      Nape x g round city.. Sebb tu mungkin boleh jadi alasan utk datang lagi? Hehe..

      Kiteorg sewa kete.. Mmg x Dan nail public transport.. To kiteorg jimat minyak gak.. Duk 5 hari sana.. Top up minyak 2 Kali je. Hehe

      Delete