Friday, 22 February 2019

Jejak FN : Percutian ke London, UK April 2018 day 2

Assalamaualaikum n hi sume...

Pagi pertama di bumi europe, london... Alhamdulillah...kami semua sihat walaupun kejutan suhu sejuk kejap semalam...hari ni dah ok..

Kami bersarapan dalam bilik je... Bekalan yang kami bawak dari Malaysia.. Jimat dah kt situ...

Hari pertama kami keluar dari hotel...mencari station/tube untuk ke london marylebone... Jalan punya jalan...hrmmm jauhnya nak sampai ke tube ni...samapi je die tube bayswater... Kami mula tgk perjalanan ke london marylebone.

Tapi sebelum tu nampak signboard bayswater... Gambar jom...


Holiday villa in --> bayswater station --> london marylebone --> bicester village ---> oxford street --> bayswater souvenir shop --> tesco ---> hotel.

Dari bayswater station kena tukar kat alamak...llupelah.. Lepas tu naik dari tempat yg lupe tu ke london marylebone....


.. Oh lupa.... Untuk ke bicester station....kiteorg dah beli ticket awal awal dari malaysia ye........ Ticket kami kul 8.30am....tp kami tibe kat london marylebone awal sejam...

. So jalan jalan kejap area station n sampai masa dalam kul 8.15pm mcm tu , kiteorg gerak masuk ke satu area station yg nk pergi ke bicester.... Untuk makluman...


Korang kena alert dengan signboard n information dari staff di sana.... Kekdg bila ketapi dah smpai ...bukan tempat kite tunggu tu...tp tempat lain...so stay alert supaya tak tertinggal....


Alhamdulillah... Dpt gak naik ketapi ke bicester... Perjalanan amik masa dalam 45minit ke 1 jam....


 Dalam train ada tenet..tp kena login n slow..... Tp xpe..pemandangan kat luar pun buat korang lalai dgn masa kejap...tetibe dah smpai je...

Bila sampai ke bicester.... Ikutkan apa yg FN bace...kena naik shuttle bus ke bicester village ni...n kena byr dlm 4 pound mcm tu...tp sebenarnya...x perlu... Ikut je laluan orang ramai....dlm 15 minits..korang terus nampak bicester village outlet tu...




Masa tu mata masing2 dh melekat ....nak beli tu beli ni.....bicester tu apa? Ala...mcm outlet yg ada kat Malaysia tu.... JPO, GPO, Mitsui.... Samalah...tp diorg punye design latest punye... Oklah...besar pun besar... Kami terjumpa gak orang malaysia... Tapi kali ni mcm x ramai sgt org malaysia yg kami jumpa.. Boleh dikira dengan jari je...






Kat bicester ni xde apa activity boleh cerita...obviously shopping je la...tapi kiteorg kena balik ikut tiket train yg kiteorg dh beli...dlm kul 3 mcm tu dah kena gerak balik.... Tapi sebelum balik... Kiteorg isi perut kejap kt outlet ni... Jgn risau..ada makanan halal kat sini....sebelum sampai sini..FN dah buat research n follow ig kelondonkita .... Die selalu buat live kalau ke bicester... Org malaysia stay sana.... N byk info di sudi share... 

Kiteorg lunch kat Manja....


Sini labanese style... Tapi sumpah sedap...kena dengan tekak boleh telan....



Dah kenyang kiteorg gerak balik ke station... N decide untuk terus ke oxford street.... 

Kiteorg smpai ke london marylebone balik...naik balik tube terus ke oxford street...




FN suka suasana kat sana... Best..,byk kedai sepanjang jalan kat oxford street ni,,,sempat tak sempat je singgah..... Sampai je sana... Kiteorg terus cari primaks....


Tempat di mana org org malaysia selalu pergi.,. Ramai yang ckp primaks ni mcm mydin... FN x rasa macam tu ...korang kena dtg.... Sebb sbb bg FN ....sini mcm ok...product die pun ok...kkdg korang boleh dpt 1.5pound, 3 pound... (Pls jgn convert) ... Diorg shopping barang budak...mmg berbaloi la... Plus... Primaks entitle untuk tax refund..



Sementara diorg cari barang budak... fN duduk kt satu ruang menunggu sambil charge ... Hrmm bagus gak..penuh bateri...hah...if korang nak cari souvenir... Kt sini pun ok... Tp FN x nmpak la keychain or fridge magnet... Kalau baju london or barang2 lain adala...



Sedar tak sedar...smpai nak tutup dh la primaks tu... Tapi sebelum balik...kwn FN nak singgah satu tempat beli baju hsuband kt hacket... fN rasa kat oxford street ni byk tmpt boleh singgah...tp memandangkan hari dh gelap...dh kul 9pm++ kena balik...sbb teringatkan kena menapak ke hotel tu punyela jauh...kena balik awal....tapi x awal gak...



Lepas kwn FN beli barang yg die nak..terus cari station balik...tp tempat kiteorg naik tu x sama dengan tempat nak balik...alamak...gelabah dah... Punyelah pusing satu oxford...dari cepat jadi lambat... Rupa rupanya... Jalan depan sikit...ada logo underground...ayooooo.... Npela FN x alert benda ni sume..rugi dh masa....



Alhamdulillah selamat naik tube n sampai ke bayswater station.... Ingt nak terus balik... Tapi teringat kat hotel xde air mineral...nak buat air panas...so beli mineral.... Tapi sebelum tu FN ckp nak cari souvenir...takut esok xde masa dah.... So ternampak kedai souvenir kt sini...mmg byk sebenarnya...tp kiteorg pergi yg dekat je dgn station.... Mcm mcm ada... FN memikirkan luggage FN kecik..tak muat brng yg dibeli...guess what? fN beli luggage kt sana... Paling besar...kau hado?? Puas hati besar die...pastu mulalah terpikir2 alamak kalau overweight luggage mcm mana ni...hrmm..xpela...nnti pikir..yg penting muat letak brg2 yg baru dibeli dengan barang2 dubai mak...

Dah beli...bersedia untuk menapak ke hotel... FN hampir putus asa..dh penat n malam...tapi tgk budak2 ni x pernah merungut..sape FN nak merungut kan...so kuatkan hati...jalan jugak... Tapi area nak ke hotel ni mmg ada lampu...tp agak sunyi gak... So mcm takut sikit nk lalu.... Hrmm jalan je terus..finally smpai ke hotel... 

Alhamdulillah... Penat berbaloi..pengalaman baru... Dpt brg apa yg nak.... Sumenye dah cover penat.... Malam tu kiteorg siap2 kemas luggage sebb esoknye nk check out dh... Hah..kejapnye london... 

Esok kiteorg check out awal n simpan luggage n explore london lagi... Cume mlm tu kami dh gerak ke amsterdam...sebelum cite pasal amsterdam..tunggu entry explore london esok k..


Oklah tu je yg ingt... 

Love fn


1 comment: